Čović i Dodik u Mostaru: Stabilizirati odnose u BiH, ne postoji parlamentarna većina

12. Jul 2017. | 18:47 | NV
dvojac0(10)

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastao se danas u Mostaru sa predsjednikom entiteta Republika Srpska i SNSD-a Miloradom Dodikom. Ovo je prvi od tri najavljena sastanka sa liderima stranaka, a do kraja sedmice slijede odvojeni susreti sa predsjednicima SDA i SBB-a Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem, piše novinska agencija Patria.

Delegacije su razgovarale o saradnji dvije stranke na svim nivoima, te je istaknut zajednički interes kako bi se stabilizirali odnosi u BiH.

Čović je kazao da je sa Dodikom razgovarao o Vijeću ministara, radu Parlamentarne skupštine, drugih nivoa vlasti. On je kazao da je evidentno da ne postoji parlamentarna većina i da će teško biti doći do rješenja do izbora.

“Mi želimo da sve institucije u BiH rade u skladu sa Ustavom u BiH, a činjenica je da je sve više aktivnosti koje se mogu nazavati “paraaktivnostima”. Čini mi se da bez izuzetka svi današnji sagovornici su istakli potrebu jačanja naše saradnje i usaglašavanje vitalnih ineresa kako bi izbjegli nesporazume, bez obzira da li se radi o Vijeću ministara, Parlamentu ili drugdje”, kazao je Čović.

Dodik je kazao da ne odustaje od toga da BiH djeluje u okvirima Dejtona, da se riješi pitanje izbornog zakona, pitanje kanala na hrvatskom jeziku. Dodao je nije zadovoljan radom Vijeća ministara jer se donose “odluke na štetu RS-a.“

“A s naše strane da se riješi problem u Vijeću ministara i da se uključe naši stavovi na nivou države. Izborni zakon koji je predložio HDZ ima našu podršku jer je to i mogućnost da se poboljša pozicija Srba u Federalnom parlamentu. Zakon je neophodan zbog preglasavanja i ne možemo imati sistem u kojem jedan narod bira predsjednika drugog naroda”, rekao je Dodik.

Dodik je kazao da RS nije protiv Transportne zajednic,e ali da odluke koje izlaze iz BiH budu proizvod mehanizma koordinacije.

“Neće biti ni Upitnika, ni ničega dok se ne uspostavi mehanizam koordinacije”, kazao je Dodik.

Na jedno od pitanja novinara, Dodik je burnije odgovorio u svom stilu te kazao kako godinama se priča o bankrotu RS-a pa je pitao koliko godina treba da nešto bankrotira.

“Imamo otežane uslove, imamo problem sa nekim segmentima likvidnosti. Ali imamo povećanje domaćeg proizvoda, što je teško ostvariti u ovakvoj situaciji i okruženju”, poručio je Dodik.

 

NV / NAP

Na vrh