Čović na promociji Zbornika radova “Hrvati Bosne i Hercegovine – nosioci evropskih vrijednosti”

5. Jun 2017. | 18:41 | NV
Zbornik radova znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Hrvati BiH - nositelji europskih vrijednosti 2

Danas je, u organizaciji Kabineta hrvatskoga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u Parlamentarnoj skupštini BiH, održana promocija dopunjenog izdanja Zbornika radova Naučno-stručnog skupa s međunarodnim učestvovanjem “Hrvati Bosne i Hercegovine-nosioci evropskih vrijednosti“, kojoj je prisustvovao hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Suorganizatori su bili Hrvatska akademija za nauku i umjetnosti u BiH, Odjel za nauku i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, Univerzitet u Mostaru, Univerzitet u Zagrebu, Univerzitet u Splitu i Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar.

Promotori pomenutog Zbornika radova bili su dr. sc. Sanja Bazina Crnokić, savjetnica u Kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva BiH, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Zagrebačkog univerziteta, prof. dr. sc. Ugo Vlaisavljević, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, te dipl.sociolog  Ivan Vukoja, šef Odjela za kulturu, sport, medije i informisanje Generalnog vijeća HNSBiH i član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja Mostar.

U svome uvodnom izlaganju, dr. Bazina Crnokić istakla je kako Zbornik sadrži ukupno 57 naučnih i stručnih radova od 75 različitih autora, te uvodna izlaganja sa Skupa u Neumu, koji je održan 16. i 17. marta 2017. godine, gđe Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske i g. Davora Ive Stiera, potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, kao i izaslanika u Evropskom parlamentu, g. Tonina Picule.

Također je kazala kako je kroz brojne radove pokazano kako je proces pristupanja Evropskoj uniji okvir za rješavanje brojnih izazova u BiH s ciljem približavanja i preuzimanja temeljnih vrijednosti EU, s krajnjim ciljem osiguranja jednakopravne i perspektivne budućnosti svih naroda i građana naše domovine, kao neodvojivog dijela evropske porodice.

Prof. dr. sc Boras rekao je ovom prilikom da je Naučno-stručnim skupom “Hrvati BiH – nosioci evropskih vrijednosti” nacionalni identitet Hrvata BiH na akademskom nivou dodatno artikulisan i situiran unutar evropskog vrijednosnog sistema.

O razlozima i okolnostima organizovanja naučno-stručnog skupa s međunarodnim učestvovanjem “Hrvati BiH – nosioci evropskih vrijednosti?“ u Neumu govorili su g. Vukoja i dr. Vlaisavljević.

“Skupom se najprije htjelo provjeriti, zbog toga onaj upitnik u nazivu na početku skupa, ima li historijskih, kulturno-teorijskih, socioloških i politoloških argumenata na osnovu kojih bi se mogli ustvrditi kako su Hrvati Bosne i Hercegovine bili, i još uvijek jesu nosioci spomenutih evropskih vrijednosti“, rekao je g. Vukoja.

“U društvenim naukama smo odavno naučili da se univerzalnost i nepristranost ne postižu apstraktnom univerzalnošću – naprimjer, kao da bi osnov pluralne bh. političke zajednice moglo biti građanstvo slijepo i gluho za sve konkretne razlike – nego onom partikularnošću koja je u najnezavidnijem položaju i s čijeg mjesta se pruža najrealističnije slika opće situacije. A to je upravo položaj Hrvata u danom političkom i državnom uređenju“, istakao je dr. Vlaisavljević.

Na kraju promocije, dr. Bazina Crnokić najavila je da Kabinet hrvatskog člana Predsjedništva BiH, zajedno sa dosadašnjim suorganizatorima, već radi na pripremi naučno-stručnog skupa s međunarodnim učestvovanjem pod nazivom “Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku Bosnu i Hercegovine”, koji će biti održan u martu 2018. godine u Neumu, te pozvala sve zainteresovane aktere da daju svoj naučni i stručni doprinos s ciljem osiguranja ravnopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a na taj način i evropskoj budućnosti naše domovine Bosne i Hercegovine, stoji u saopćenju.

Zbornik radova znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Hrvati BiH - nositelji europskih vrijednosti 5

NV

Na vrh