Čović optužio četiri stranke iz Sarajeva da teže podjeli BiH

9. Apr 2018. | 18:15 | NV
1(455)

Predsjednik HDZ-a i član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je nakon sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru da će devet od deset stranaka koje čine HNS zajedno nastupiti na Općim izborima u BiH, dok će samo HDZ 1990 ići samostalno.

Čović je komentarisao nedavni zajednički stav SDP-a, SDA, DF-a i SBB-a oko izmjena Izbornog zakona kazavši kako je HNS dogovor četiri stranke sa sjedištem u Sarajevu ocijenio kao težnju ka podjeli zemlje.

“Odbacili smo sve pristupe koji mijenjaju Ustav, derogiraju poziciju dvodomnog parlamenta, odnose stanja kada je u pitanju popis stanovništva 2013. godine i vrlo jasno kazali da će naši razgovori koji će se voditi vjerovatno u domu HDZ-a u naredna dva ili tri dana sa istim predstavnicima međunarodnih institucija, ovaj stav obrazložiti njima sa jasnim opredjeljenjima. Pošto je tamo bilo razgovora o samo jednom djeliću onoga što je presuda Ustavnog suda, to smo definirali kao vrlo jasnu težnju da se podijeli Bosna i Hercegovina, da se od Federacije napravi bošnjačka većina”, kazao je Čović.

Dodao je kako će HDZ i HNS svog kandidata za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda odrediti tek nakon što CIK raspiše izbore, te da nema smisla sada govoriti da li će on biti taj kandidat.

 

NV / NAP

Na vrh