Čović: Uvjeren sam da ćemo uspjeti izmijeniti Izborni zakon BiH

8. Jan 2018. | 17:38 | NV
dragan covic juli 6 2017 foto patria(1)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je nakon sjednice Predsjedništva ove stranke da je najviše riječi bilo o izmjeni izbornog zakonodavstva u BiH.

Na pitanje da li bi uskoro mogla biti održana sjednica Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH, Čović je kazao kako su dobili izvještaje HDZ-ovih funkcionera te da vjeruje da će sjednice uskoro biti održane. Otkrio je da će u narednom periodu razgovarati s liderima svih političkih stranaka (i vlasti i opozicije) o tome da li će se baviti Pelješkim mostom i ukidanjem naziva Herceg-Bosne iz javnih preduzeća ili konkretnim reformama.

Što se tiče Izbornog zakona BiH i mogućnosti dolaska u situaciju kakva je bila sa Željkom Komšićem, Čović je kazao da je HDZ stožerna stranka hrvatskog naroda koja ima jasan plan šta želi uraditi u BiH. On je rekao da su namjerno pokrenuli izmjene Izbornog zakona BiH u četvrtom mjesecu, jer su vidjeli da njihov koalicioni partner želi zadržati status quo.

“Imamo alternativu za svaki mogući rasplet situacije. Moje je da pokušam ugraditi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u narednom periodu. Realno je da se to ne desi, ali ja ću uraditi sve da dođe to toga”, kazao je Čović.

On je iznio uvjerenje da će do izmjena Izbornog zakona doći u naredna tri mjeseca.

“Vjerujem da će biti dovoljno mudrosti u BiH, a da paralelno s njim rješavamo i druga pitanja koja stoje u obavezi u prvih tri do šest mjeseci ove godine da izbjegnemo klasičnu perdizbornu kampanju u koju smo upali”, kazao je Čović.

Na pitanje o obilježavanju 9. januara, Čović je kazao da nema komentar i da će se obilježavati “kako se tamo dogovore”.

 

NV / NAP

Na vrh