Crna Gora: DF pisao Lavrovu zbog čečenskog lidera Kadirova, planirali dati “ogroman novac nekom muftiji”?

30. Nov 2017. | 07:59 | NV
Andrija i Milan rtcg

Lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić poslali su pismo ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu preko ruske ambasade u Podgorici, u kome su zatražili pomoć i obavijestili ga da je u slučaju državni udar sada pomenut kao umiješana osoba i predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov, pišu crnogoske Vijesti, pozivajući se na Izvestia.ru iz koje su nalevi da su imali uvid u to pismo.

Vijest je prenijela i crnogorska državna televizija na svoj web stranici.

Vijest je prenio i britanski Telegraph, navodeći da je cilj ruske operacije bila zavjera protiv Crne Gore i njeno spriječavanje da postane članica NATO saveza, a prethodno da se svrgne tadašnji premijer Milo Đukanović te da se isti likvidira.

Izbori su održani 29. oktobra prošle godine i Đukanović je pobjedio te je uveo državu u NATO savez. Odlučujući faktor za formiranje vlade bile su stranke nacionalnih manjina u toj državi. Predstavnici bošnjačkih, albanskih i hrvatskih stranaka dali su podršku Đukanoviću u formiranju vlasti, iako je DF u jednom trenutku nudio i mjesto premijera bošnjačkim predstavnicima ukoliko okrenu leđa Đukanoviću.

Kadirova je pomenuo svjedok saradnik Saša Sinđelić koji je kazao da je preko njega trebalo da se da “ogroman novac nekom muftiji” kako bi neka muslimanska stranka formirala Vladu sa Demokratskim frontom.

“Od prošle sedmice, ime Ramzana Kadirova je počelo da se pominje u optužnici na suženju. Ovo je način da se diskredituje Demokratski front, koji je pokušao da uspostavi ekonomske i kulturne veze sa Čečenijom. Ono je pokušaj da se potvrdi luda teorija o takozvanom “ruskom tragu” na izborima u Crnoj Gori”, kazao je Milan Knežević za Izvestia.ru.

Tokom suđenja su lideri DF više puta ponovili da specijalni državni tužilac Milivoje Katnić tvrdi da je zvanična Rusija umiješana u čitav slučaj, a on je reagovao i kazao da to nije tačno, već da je govorio o ruskim nacionalistima.

Knežević je dodao i da je suđenje način da se opravda “politika režima koja služi interesima zapadnih sila“. “Vojne baze i anti-ruske sankcije nisu potreba crnogorskog naroda, već Washingtona”, tvrdi Knežević, a prenose vijesti.me.

Mandić i Knežević zatražili su pomoć ruskog Ministarstva vanjskih poslova u pribavljanju dokaza da optuženi Rusi Edvard Šišmakov i Vladimir Popov nikada nisu bili pritvoreni u Srbiji na osnovu optužbi za planiranje državnog udara, kako tvrdi crnogorsko tužilaštvo, prenio je portal CDM.

Rusija je više puta negirala navode o njenom učešću u bilo kakvim pokušajima organizovanja ilegalnih aktivnosti u Crnoj Gori.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kao i lideri Fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, vozač DF Mihailo Čađenović i osam srbijanskih državljana.

Inače, Andrija Mandić nosi titulu “četničkog vojvode” i zbog toga nacionalne manjine u Crnoj Gori uporno odbijaju saradnju sa njegovom strankom, ili sa koalicijama u kojima učešće uzima i njegova stranka.

 

NV / foto RTCG

Na vrh