Crna Gora: Opada interesovanje za kupovinu stanova, ali cijene ostale iste

25. Jun 2017. | 13:39 | NV
47435

Interesovanje za kupovinu i zakup stanova u drugom kvartalu ove godine u Crnoj Gori je značajno opalo, ali nije dovelo do snižavanja cijena stanova, a predstavnici agencija naglašavaju da u posljednje vrijeme nema interesovanja stranaca, pogotovo Rusa, za kupovinu i iznajmljivanje nekretnina.

“Interesovanje za stanove je osjetno opalo u posljednja tri mjeseca. Zabrinjava što to zatišje traje duže nego ranije, a ovaj pad interesovanja je u kontinuitetu već tri mjeseca”, rekla je direktor jedne podgoričke agencije za nekretnine Mira Radović.

Prema njenim riječima, cijene zakupa i prodaje stanova se održavaju na istom nivo i poprilično su se ustalile posljednih godina i tu nema nekakvih oscilacija.

Ona je navela da je prosječna cijena stana u Podgorici oko 1.000 eura po kvadratu.

Menadžer jedne budvanske agencije Vladan Stanišić naveo je da je i na budvanskoj rivijeri posljednjih mjeseci slabo interesovanje za nekretnine.

“Nažalost, očekujemo manje kupaca iz Rusije. Oni su nam bili najvažniji kupci, a trenutno ih nema”, rekao je Stanišić.

I u Budvi se cijene nekretnina ne kreću prema tržišnim uslovima, tako da ne padaju ni kad nema potražnje.

“Cijena stanova je od 1.400 eura po kvadratu, dok se stanovi u prvom redu do mora prodaju po 2.200 do 2.500 eura po kvadratu”, naveo je Stanišić, prenose crnogorski mediji.

Iz crnogorskog Zavoda za statistiku (Monstata) ranije je saopšteno da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu ove godine iznosila 1.170 eura i bila je veća je 10,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prema podacima Monstata, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u prvom kvartalu u Podgorici je iznosila 1.120 eura, Baru 1.200 i Budvi 1.410 eura.

 

NV / Srna

Na vrh