Crna Gora otvorila još dva poglavlja na putu ka Evropskoj uniji

Na putu ka članstvu u Evropskoj uniji Crna Gora je danas u Bruxellesu, na Međuvladinoj konferenciji, otvorila još dva pregovaračka poglavlja - 16 i 30 koja se odnose na poreze, odnosno vanjske poslove, prenose crnogorski mediji

30. Mar 2015. | 14:59 | S.K
38543

U pregovorima s Unijom Crna Gora do sada je otvorila 18 poglavlja, od kojih su privremeno zatvorena dva. 

"Poglavlje 16 obuhvaća propise i standarde koji reguliraju direktno i indirektno oporezivanje, administrativnu saradnju i uzajamnu pomoć, kao i operativne kapacitete i kompjuterizaciju. Poglavlje 30 se odnosi na zajedničku trgovinsku politiku, bilateralne sporazume sa zemljama nečlanicama, razvojnu politiku i humanitarnu pomoć", precizirano je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija. 

Otvaranju poglavlja prethodio je, kako je navedeno, posvećen rad svih institucija na usklađivanju s evropskim propisima i praksom u ovim područjima, a prema ocjenama Europske komisije Crna Gora je postigla dobru razinu usklađenosti, kao i potrebne administrativne kapacitete za otvaranje pregovora u tim područjima. 

Državno izaslanstvo Crne Gore u Bruxellesu predvodi državni tajnik za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović, a u izaslanstvu su i voditelji radnih skupina za navedena poglavlja Novo Radović i Goran Šćepanović, kao i tajnik Pregovaračke skupine Miodrag Radović, prenosi Tanjug. 
       
Prema ocjeni Pejovića, činjenica da je država otvorila poglavlje vanjski poslovi potvrda je da Crna Gora ima kapacitete u toj oblasti, uz napomenu da iskustva Hrvatske i drugih zemalja u pregovorima o tom poglavlju ukazuju da je najzahtjevnije bilo usklađivanje s pravnom stečevinom EU u području bilateralnih trgovinskih sporazuma, prenosi portal CDM. 
        
Glavni pregovarač je naglasio da se članstvom u EU Crnoj Gori povećjavaju šanse za izvoz, kako u Uniju, tako i u treće zemlje, dodavši da će ukidanjem graničnih kontrola prema Uniji crnogorski privrednici uštedjeti vrijeme i troškove poslovanja, a smanjivanjem trgovinskih barijera država će postati još atraktivnija destinacija za priljev stranih direktnih investicija. 

Prema njegovom mišljenju, posebno značajno za građane je to da će, uslijed konkurencije na tržištu, imati na raspolaganju veći izbor proizvoda i usluga iz zemalja članica EU, uz niže cijene i veći izbor kvalitete.

Pejović je naveo i da se u okviru poglavlja koje se odnosi na vanjske poslove ostvaruje učinkovita i brza saradnja između državnih službi civilne zaštite u slučajevima izvanrednih situacija. 

Ukazao je, trakođer, da se nakon otvaranja tog poglavlja Crna Gora obvezuje da će najkasnije s danom pristupanja EU otkazati ili uskladiti postojeće međunarodne sporazume koji sadrže elemente trgovinske politike i započeti primjenu trgovinskih sporazuma koje je s trećim državama sklopila EU. 

Glavni pregovarač je objasnio i da se od Crne Gore očekuje da unaprijedi zakonodavni i institucionalni okvir za sudjelovanje i provedbu razvojne politike i humanitarne pomoći EU.

Oznake: >

Na vrh