Crna Gora: Ukinut imunitet četvorici poslanika Demokratskog fronta

27. Jul 2017. | 23:03 | NV
zgikg

Skupština Crne Gore je, na zahtjev Osnovnog državnog tužilaštva, odobrila pokretanje krivičnog postupka protiv poslanika Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića, Marine Jočić, Milutina Đukanovića i Branka Radulovića zbog nasilničkog ponašanja u skupštinskom holu polovinom februara, prenosi Srna.

Za pojedinačne prijedloge o oduzimanju imuniteta kasno sinoć glasala su 42 poslanika vladajuće crnogorske koalicije. Za ukidanje imuniteta glasali su poslanici vladajuće koalicije koju čine DPS, SD i manjinske stranke, piše cdm.me.

Današnju sjednicu obilježile su brojne žestoke rasprave, a sjednica je prekinuta na 10 minuta kada je obezbjeđenje ušlo u skupštinsku salu nakon što su poslanici DPS-a i DF-a krenuli fizički da se obračunaju.

Do rasprave i incidenta je došlo pošto je poslanik DF-a Jovan Vučurović kazao da su poslanici DPS-a “sluge i da će im trebati mnogo onoga čega nemaju da bi se izborili sa DF-om”.

Poslanik DF-a Milutin Đukanović je poslaniku DPS-a Andriji Nikoliću rekao da je ološ, nakon čega su poslanici DF-a krenuli ka poslanicima DPS-a.

Ubrzo nakon toga u salu je ušlo obezbjeđenje, a predsjednik Skupštine Ivan Brajović je na kratko prekinuo sjednicu.

Poslije par minuta sjednica je nastavljena, a Ivan Brajović je kazao da će se “sjednica nastaviti uprkos pokušajima da se prekine”.

Raspravi o ovoj tački dnevnog reda prisustvovali su poslanici DF-a koji su napustili sjednicu prije glasanja.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Milorad Vuletić rekao je da se ukidanjem imuniteta poslanicima stvaraju procesne pretpostavke da se institucije izjasne o tome da li njihovo ponašanje zaslužuje odgovarajuće sankcije.

Jedan od lidera i poslanik DF-a Milan Knežević rekao je da se protiv DF-a vodi najbrutalniji rat, te da je “potreba DPS-a i njegovih satelita za ukidanjem imuniteta poslanicima tog političkog saveza izraz nemoći i straha od DF-a”.

“Pokušavaju da nas zabrane, hapse nam advokate, hapse naše ljude, objavljuju naše prepiske sa advokatima. Uopšte se ne kajem zbog onoga što sam vam rekao 15. februara. Zaslužili ste sve što sam vam rekao, a tek imam namjeru da vam govorim i da vas nazivam pravim imenima”, poručio je Knežević.

Jedan od lidera i poslanik DF-a Nebojša Medojević rekao je da DF brani Crnu Goru, ustavni poredak i vladavinu prava, te najavio tužbe zbog ukidanja imuniteta.

Poslanici vladajuće koalicije u Skupštini Crne Gore, njih 42, do sada su ukinuli imunitet liderima DF-a Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva zbog afere “državni udar” u februaru.

Nakon toga, u junu je ukinut imunitet jednom od lidera i poslaniku DF-a Nebojši Medojeviću, također prema zahtjevu Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

 

Osudili skandalozne postupke nasilnih poslanika

Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore na danas održanoj sjednici najoštrije je osudio jučerašnje ponašanje poslanika Demokratskog fronta tokom sjednice Administrativnog odbora.

“Tim povodom, izraženo je žaljenje zbog ponovnih incidenata, koji imaju za cilj urušavanje digniteta crnogorskog parlamenta. Članovi kolegijuma saglasili su se da su u historiji crnogorskog parlamentarizma rijetki slučajevi nedostojnog i neodgovornog ponašanja poslanika, kojima je ponovo povrijeđeno dostojanstvo i ugled Skupštine Crne Gore i građana koji su ih birali”, kazali su u Skupštini.

Istaknuto je da se izgredi u Skupštini ne mogu podvesti pod slučajne incidente, kao i da crnogorska javnost ne smije dobijati poruku da su vandalizam i rušenje ugleda legitiman oblik ponašanja i političkog djelovanja.

Kolegijum predsjednika pozvao je sve poslaničke klubove formirane u Skupštini da se izjasne o nemilim scenama i napadima na poslanike i time pošalju jasnu poruku građanima Crne Gore da osuđuju skandalozne postupke nasilnih poslanika, kako ih svojim ćutanjem ne bi podržavali, piše cdm.me.

 

NV / Srna / CDM / foto CDM

Na vrh