Crnadak: Izloženi smo opasnosti od terorizma, ali ništa više nego i ostale zemlje

28. Aug 2017. | 18:02 | NV
crnadak(28)

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak održao je konferenciju z novinare na kojoj je prokomentarisao izjavu češkog predsjednika Miloša Zemana da BiH može postati baza terorista u Evropi, piše agencija Patria.

Crnadak je istakao da postoji opasnost od terorizma i da toga moramo biti svjesni, ali ne u onakvom obliku kako je govorio Zeman.

“Mi se suočavamo često sa pretjeranim ocjenama opasnosti od terorizma u BiH. Ako date neku sličnu izjavu ovoj, neko će vas pitati jel’ to nema opasnosti? Mi smo na udaru i mi smo jedna od meta. Imamo ljude koji se vraćaju sa stranih ratišta i postoji opasnost od terorizma, ali to nije opasnost te vrste da mi budemo izdvojeni”, poručio je Crnadak.

Ministar Crnadak je istakao kako ocjena kakvu je dao Zeman uopće ne stoji i da ne treba prenagliti u reakcijama.

“Nismo mi nikakva baza u kojoj se svakog trena može desiti nešto strašno. Imamo otprilike nivo opasnosti kao u svim drugim evropskim zemljama”, kazao je Crnadak.

Crnadak je još istakao kako je BiH blizu postizanja sporazuma o Transportnoj zajednici.

“Imamo još vrlo malo vremena. Ukoliko ne usvojimo, novac namijenjen nama biće dodijeljen drugim zemljama”, poručio je Crnadak.

Crnadak je dodao kako je usvajanje Transportne zajednice svojevrsni test ozbiljnosti domaćih političara na kojem se testira naša spremnost da se priključimo EU.

Dodao je i kako je Dodikova najava referenduma o ulasku u NATO u Republici Srpskoj nepotrebna i potpuno pogrešna stvar.

Igor Crnadak je na kraju poručio i kako je najavljena posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića BiH izuzetno važna i da je dobro da BiH i Srbija imaju dobre odnose.

 

NV / NAP

Na vrh