Crnadak: Posjeta delegacije Južne Osetije, koja je veličine Prnjavora, je nanijela štetu RS-u

11. Jan 2018. | 18:57 | NV
crnadak(28)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je danas da je posjeta delegacije samoproglašene i međunarodno nepriznate Južne Osetije, predvođena njenim predsjednikom Anatolijem Bibilovim nanijela štetu Republici Srpskoj (RS).

Crnadak je na pres-konferenciji u Banjoj Luci potvrdio da je to ministarstvo uputilo odgovor na diplomatsku notu Gruzije, zbog posjete Bibilova RS-u, u kojoj je istaknuto da ni u jednom slučaju nisu bili obaviješteni, niti su učestvovali u organizaciji ove posjete.

“Podržavam svom snagom međunarodne aktivnosti RS-a i smatram da RS mora da ima mnogo kvalitetnije međunarodne aktivnosti, ali ovo što su uradili s Južnom Osetijom nanijelo je ogromnu štetu RS-u na međunarodnom planu. To je devalviranje značaja, statusa i međunarodnog položaja RS. U istu ravan stavljena je RS, koju podržavaju i koju su priznale sve zemlje UN-a, te jedna regija, sumnjivog međunarodnog položaja, veličine Prnjavora. To je nešto što ne treba RS”, rekao je Crnadak.

Očekuje da će RS nakon izbora imati mnogo kvalitetnije i bolje međunarodne odnose.

Postavio je pitanje zašto u RS-u nije bio predsjednik Lombardije, Katalonije, Bavarske, moćnih regija u snažnim zemljama.

U RS-u već drugi dan boravi predsjednik samoproglašene i međunarodno nepriznate Južne Osetije Anatolij Bibilov. Boravio je u u Banjoj Luci, 9. januara, na neustavni “Dan RS-a”, zbog čega je Gruzija uputila diplomatsku notu Bosni i Hercegovini.

Bibilov i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov položili su danas u Istočnom Sarajevu vijence na spomenik ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu, prenosi Avaz.

Ranije je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, a nakon protestne note iz Gruzije, rečeno da tom ministarstvu nije bio najavljen dolazak predsjednika odmetnute gruzijske teritorije.

“Јa sam došao u Republiku Srpsku, a ne u BiH”, rekao je Bibilov, komentarišući pomenutu notu Gruzije.

“Oni su u Republici Srpskoj, ne u Bosni i Hercegovini”, rekao je Milorad Dodik o svojim gostima i dodao da je Banja Luka na obilježavanje Dana RS “pozvala prijateljske zemlje, što Јužna Osetija jeste, za razliku od Gruzije”.

Južna Osetija je odmetnuta gruzijska teritorija koja je proglasila nezavisnost nakon rata u kome su im pomoć pružile ruske vojne snage. Nezavisnost Južne Osetije prizanju Rusija, Nikaragva i Venecuela. Na području ove odmetnute gruzijske teritorije živi nešto više od 50 hiljada stanovnika.

 

NV

Na vrh