Crnadak: Razvoj infrastrukture među prioritetima predsjedavanja CEI-em

Politička i ekonomska saradnja te razvoj infrastrukture u oblasti transporta i energije, kao i kulturni događaji bit će u fokusu predsjedavanja Bosne i Hercegovine Centralnoevropskom inicijativom (CEI), ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak

29. Mar 2016. | 13:17 | K.K
56792

Najavljujući predsjedavanje Bosne i Hercegovine Centralnoevropskom inicijativom (CEI), Crnadak je na pres-konferenicji u Banjoj Luci predstavio ključne događaje predsjedavanja, kao i prioritete u 2016. godini u okviru ove regionalne inicijative.

Izdvojio je investicionu konferenciju, 18.maja u Trstu, koju zajednički organizira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i CEI, a prva je te vrste koju EBRD organizira van Londona, a u centru pažnje će biti podrška projektima iz zemalja CEI-a i njihovim malim i srednjim preduzećima.

Uz očekivanje da će biti podržani i određeni projekti za BiH, Crnadak je istakao da su u tom kontekstu upućeni dopisi i entitetskim vladama i ministarstvima na nivou BiH da bi zajedničkom sinergijom napravio dobar rezultat.

Najavio je za juni u Banjoj Luci sastanak na ministarskom nivou u okviru CEI-a, u Beču razgovore direktora privrednih komora zemalja CEI-a, a između ostalog, planiran je i biznis forum krajem godine u Sarajevu.

“Bosna i Hercegovina od svog predsjedavanja Centralnoevropskom inicijativom (CEI) očekuje da dodatno osnaži svoje evropske ambicije te da to vrijeme iskoristi da svoju aplikaciju za članstvo u EU učinimo još snažnijom da bismo došli do slijedećeg cilja, kandidature za članstvo, 2017.”, zaključio je šef bh.diplomatije.

Za sutra u Tirani je najavio prisustvo sastanku ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana, što će biti priprema za Parisku konferenciju, 4.jula.

(Agencija FENA)

Na vrh