Crnadak u Budvi: Integracija u EU najbolji put za trajnu stabilnost u BiH

11. May 2017. | 22:29 | NV
CRNADAK 2BS 3

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na 2BS (To Be Secure) forumu koji se održava od 11. do 13. maja u Budvi u organizaciji Atlantskog vijeća Crne Gore i pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore.

Ministar Crnadak je na poziv organizatora 11. maja, uoči zvaničnog otvaranja foruma, učestvovao u panel diskusiji na temu „Zapadni Balkan između integracije i fragmentacije“, zajedno sa bivšim premijerom i ministrom vanjskih poslova Crne Gore Igorom Lukšićem.

Tokom diskusije ministar Crnadak je istaknuo da je za Bosnu i Hercegovinu proces integracije u Evropsku uniju trenutno uvjerljivo najvažniji prioritet. Govoreći o mogućnosti konflikata i nestabilnosti u regiji ministar je naglasio da je za Bosnu i Hercegovinu upravo integracija u Europsku uniju i provođenje reformi, posebno u oblasti ekonomije i vladavine prava, najbolji put za trajnu stabilnost i ekonomski razvoj.

Crnadak je istaknuo da Bosna i Hercegovina ostaje posvećena jačanju odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana, posebno sa susjedima Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, te da je ovo opredjeljenje ne samo institucija na nivou Bosne i Hercegovine nego i vlada Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, te da oko regionalne saradnje i evropske budućnosti Bosne i Hercegovine postoji puni konsenzus.

Crnadak će sutra učestvovati na ceremoniji zvaničnog otvaranja godišnjeg foruma na visokoj razini 2BS, na kojoj će govorili premijer Crne Gore Duško Marković, predsjednik Atlantskog vijeća Crne Gore Savo Kentera i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Hoyt Yee.

NV / NAP

Na vrh