Crnogorska opozicija planira nove proteste

17. Nov 2016. | 22:52 | NV
Andrija-Mandic

Opozicioni Demokratski front je započeo organizaciju protesta koji bi, prema planovima te političke grupacije, trebalo da počnu u decembru, piše podgorička Pobjeda.

Pozivajući se na svoja saznanja ovaj podgorički dnevnik tvrdi da su u odvojenim izjavama to potvrdili lideri Fronta Andrija Mandić i Nebojša Medojević.

U tu svrhu je, dodaje se, u utorak u Nikšiću održan pripremni sastanak na kojem je aktivistima iz tog grada predstavljen plan za proteste.

“DF nastavlja pripremu novih protesta sa aktivistima po gradovima, prvi je Nikšić” napisao je Medojević na svom Tviter nalogu, prenosi Pobjeda.

Formalni cilj protesta bi, prema saznanjima Pobjede, bio isti kao i prošlogodišnjih: formiranje prelazne ili manjinske vlade, koja bi pripremila nove parlamentarne izbore koji bi bili održani zajedno sa predsjedničkim.

Neformalni, ali i ništa manje značajan cilj, jeste nastavak pritiska na Skupštinu, koja bi u skorije vrijeme trebalo da donese odluku o načinu pristupanja NATO-u.

“Ponavljamo isti scenario kao i sa prošlogodišnjih protesta. Prvo obilazak gradova, pa onda formalna odluka. Ostatak opozicije ćemo, kada dođe vrijeme, pozvati da budu suorganizatori”, navodi izvor pozivajući se na informacije iz vrha DF-a.

Da se protesti planiraju, prvi je najavio lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, koji je u intervjuu za banjalučku televiziju ATV, najavio proteste u slučaju da se konstituiše vlada, a da se ne utvrde sve činjenice vezane za, kako je kazao, „lažni državni udar na dan održavanja izbora“.

Međutim, na sastanku sa aktivistima u Nikšiću, a kako je prenio portal IN4S blizak Frontu, lider Nove je promjenio stav i proteste vezao za odluku manjina, prvenstveno Bošnjačke stranke.

“Ako manjine formiraju vladu sa onima koji su manjina u Crnoj Gori, koji Crnu Goru dijele, pljačkaju, devastiraju i unazađuju, mi ćemo onda na ulicama širom Crne Gore pokazati ko je većina, kroz ulične proteste i nenasilni otpor. To je plan iza kojeg stoji DF. Čekamo odgovor. Ako ne odgovore pozitivno na ono što je ponudila opozicija, vidimo se na ulici”, rekao je Mandić, podsjeća Pobjeda.

 

NV / Tanjug / foto in4s.net

Na vrh