Cvijanović: MMF traži od nas prenos nadležnosti

27. Nov 2016. | 09:58 | NV
cvijanovic

Premijer RS Željka Cvijanović potvrdila je pisanja portala capital.ba da postoji memorandum kojim Međunarodni monetarni fond (MMF) zahtjeva prenos nadležnosti sa Agencije na bankarstvo RS na Centralnu banku BiH, piše pomenuti portal.

„Postoje razni dokumenti i razni memorandumi, između ostalog, postoji i jedan takav materijal, ali je validno ono što piše u Pismu namjere. Mi smo se, kao predstavnici Vlade RS, i drugi nivoi vlasti bavili Pismom namjere u razgovorima sa MMF-om i to se potpisuje“, rekla je Cvijanović na pitanje novinara Capital-a da prokomentariše novo uslovljavanje MMF.

Predsjednica Vlade RS je rekla da se vlasti RS povjerljivim memorandumom „Aide Memoire“ nisu i neće baviti, te da od prenosa nadležnosti nema ništa.

Ona tvrdi da ovaj memorandum nije razmatran ni na sjednici Fiskalnog savjeta niti u pojedinačnim razgovorima sa predstavnicima MMF-a.

„Više puta smo ponovili da nećemo prihvatiti nikakav prenos nadležnosti. Ono što možete pročitati u Pismu namjere i dopuni Pisma namjere je jedino što je relevantno za Vladu RS. U svim drugim pričama oko toga kako postoje određeni memorandumi i kako smo mi uslovljeni da se nešto prenese na nivo BiH mi nismo i nećemo učestvovati“, tvrdi Cvijanović.

Memorand o fiskalnoj stabilnosti predviđa da Odbor za superviziju BiH bude vrhovno tijelo za planiranje, nadzor i izvještavanje o superviziji banaka postoji.

Capital je već objavio „Aide Memoire”  MMF-a kojim se od regulatornih agencija i Centralne banke BiH traže zajedničke kontrole i redovna razmjena podataka o sistemski značajnim bankama u RS i FBiH, dok se Odboru za superviziju pri CB BiH značajno proširuju ovlaštenja na saniranje svih sistemskih rizika.

Ukoliko vlasti RS pristanu na zahtjeve MMF-a Agencija za bankarstvo praktično bi bila podređena Odboru za superviziju.

 

NV / capital.ba / foto vladars.net

Na vrh