Cvijanović: RS prednjači u EU integracijama

7. Jan 2017. | 16:59 | NV
zeljka_cvijanovic

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da entitet Republika Srpska prednjači u odnosu na sve nivoe vlasti u BiH kada je riječ o procesu evropskih integracija, prenosi srna.rs.

Cvijanović je ocijenila da se na tom planu još prije 10 godina počelo sa preliminarnim stvarima i praksama, koje su postale sastavni dio funkcionisanja tog entiteta.

Kada je riječ o pripremi odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, Cvijanović je za Radio Republike Srpske rekla da je RS u tom procesu zadužena za mnogo stvari ili za više od 70 posto obaveza.

“Samim tim i ova pitanja, koja treba da identifikuju stanje u jednoj zemlji, nešto su na šta će naše institucije odgovarati”, poručila je Cvijanović i ocijenila da su institucije RS-a spremne za taj posao, jer se ranije vježbalo i na osnovu upitnika dostavljenih Srbiji i Crnoj Gori.

Ona je naglasila da će se na osnovu popunjavanja Upitnika vidjeti spremnost ili mogućnost BiH da objedini sve te odgovore u nešto što će biti konzistentan odgovor, koji neće biti osporavan.

“Ja ovdje predviđam nekoliko problema. Prvi je da li će svi organi vlasti jednako ažurno i predano raditi na davanju odgovora. Drugi momenat je da li mi uopšte možemo da se adekvatno bavimo Upitnikom sa toliko neriješenih drugih problema. I treća stvar jeste da mi imamo usvojen Mehanizam koordinacije koji, nažalost, još nije profunkcionisao”, objasnila je Cvijanović.

Ona je rekla da u tom smislu vidi problem u političkom Sarajevu koje nije uspjelo da razumije šta taj mehanizam znači.

“Nismo uspjeli čak ni da usvojimo poslovnike o radu zajedničkih tijela koja su predviđena tim mehanizmom”, naglasila je Cvijanović.

Ona je navela da joj se čini da Srpska samo gubi vrijeme pokušavajući da dođe do nekih dogovora sa nivoom BiH.

“Po pravilu stvari redovno ili predugo traju ili se uopšte ne uspijeva do kraja realizovati što je dogovoreno”, rekla je Cvijanović.

 

NV

Na vrh