Cvrtila: Napad u Siriji dogovorili SAD i Rusija

15. Apr 2018. | 07:59 | NV
Syrian-Army-al-Midan-Damascus-696x471

Hrvatski analitičar i stručnjak za sigurnosna i geopolitička pitanja Vlatko Cvrtila gostujući u Dnevniku HRT-a komentirao je napad Amerike i saveznika na Siriju. Kaže kako je očito da je postojao dogovor između Amerike i Rusije, prenosi index.hr.

“Samim najavama išlo se prema tome da se ne počini neka velika šteta koja bi mogla ugroziti odnose među državama. Zadnjih dana bilo je dosta pitanja je li na pomolu Treći svjetski rat. No, sad vidimo – SAD su upozorile Rusiju na napad, a Rusija je upozorila svoje partnere u Siriji koji su se vojno pripremili i ustvari žrtava nema. Gađani su oni objekti za koje se sumnja da služe za proizvodnju ili skladištenje hemijskog oružja, tako da nema govora o Trećem svjetskom ratu”, rekao je profesor Cvrtila.

Komentirajući najavu istrage stručnjaka OPCW-a koji bi trebali prikupili podatke o navodnom korištenju hemijskog oružja u Dumi, Cvrtila kaže kako oni eventualno mogu utvrditi da je do hemijskog napada došlo no ne mogu označiti krivca.

“Vrlo je teško u ovakvim uvjetima urbanog ratovanja nedvojbeno utvrditi tko je koristio i na koji način hemijsko oružje. Njihovi rezultati mogu samo utvrditi je li se hemijski napad zaista dogodio, ali ne mogu utvrditi ko ga je počinio. Mislim da njihova misija niti nije da utvrde ko je počinio napad hemijskim oružjem”, rekao je Cvrtila.

 

Ovakav napad neće promijeniti tok rata

Na pitanje misli li da će se Amerika zadržati samo na ovom napadu, Cvrtila odgovara da misli da da. “Naime, ovakav napad kakav je bio neće sigurno promijeniti tok rata niti će pomoći civilima koji su najveće žrtve. Znači neće baš ništa promijeniti. Napad sličan ovome opet ne bi ništa promijenio. Da bi došlo do promjena trebalo bi doći od direktnog napada na sirijske vojne snaga, a tu bi onda moglo biti i ruskih žrtava što bi onda ugrozilo odnose Rusije i Zapada.”

Komentirajući izjave Vladimira Putina, koji je, između ostaloga rekao kako će “povijest presuditi, baš kao i u bivšoj Jugoslaviji”, Cvrtila kaže kako mediji pišu da je Putin oštro reagirao na napad na Siriju.

“Ali to nisu oštre izjave. Pa on je optužio Zapad za ono za što je Zapad nedavno, u slučaju Ukrajine, optužio njega. Po meni, ovo su blage i umirujuće izjave Putina. Očito je da je prije napada postojao dogovor i da su postojale informacije o napadu. Znalo se da neće biti direktne štete za samu Rusiju. Ako se Zapad povuče, Rusija i dalje nastavlja sa svojim utjecajem koji ima u Siriji”, zaključio je Cvrtila.

 

NV / index.hr

Na vrh