Da li biste ostavili cigarete ako vam neko plati?

Veća je vjerovatnoća da će pušač ostaviti cigarete ukoliko ga neko podmiti, dokazali su naučnici Univerziteta u Pennsylvaniji

16. May 2015. | 12:13 | S.M
40841


Njihovo istraživanje objavljeno ove sedmice u stručnom časopisu New England Journal of Medicine pokazalo je da novčana nagrada podstiče pušače da ostave cigarete.

Istraživači su angažovali 2.500 ljudi, među kojima su bili pušači i njihovi članovi porodice i prijatelji. Njima su predložena dva modela: jedan je predviđao da pušači ulože 150 dolara u opkladu i zajedno s kamatom ih podignu ukoliko ostave cigarete, a drugi da im ukoliko uspješno ostave cigarete neko plati. Nagrada je iznosila 800 dolara.

Odvojena kontrolna grupa prošla je kroz standardni program odvikavanja koji je uključivao savjetovanje, dijeljenje informacija o štetnosti duhana i nikotinske zamjene.

Oni kojima je obećana novčana nagrada bili su daleko uspješniji od pušača u druge dvije grupe – 90 posto učesnika kojima je obećano 800 dolara pristalo je da ostavi duhan, što je učinilo samo 13,7 onih koji su “oročili” 150 dolara.

Čak 15 do 16 posto onih koji su dobili nagradu, uspjeli su da apstiniraju šest mjeseci, u poređenju sa svega šest posto onih koji su se kladili na svoj uspjeh.

Oznake:

Na vrh