Da li je Angela Merkel izabrala svoju nasljednicu?

19. Feb 2018. | 15:57 | NV
merker i annegret

Njemačka kancelarka i lider Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel imenovala za generalnog sekretara stranke Annegret Kramp-Karrenbauer.

Prema tumačenju mnogih medija, Merkel je upravo izabrala svoju nasljednicu.

Njemački dnevnik Süddeutsche Zeitung objavio je da Merkel želi da premijerka pokrajine Saarland Kramp-Karrenbauer zamijeni Petera Taubera na mjestu generalnog sekretara CDU.

Predsjedništvo CDU taj prijedlog je već prihvatio, a na skupštini stranke 26. februara ona bi trebalo da bude izabrana.

Kramp-Karrenbauer je sedam godina na čelu pokrajine Saarland i sada treba da pređe u saveznu politiku.

Süddeutsche Zeitung je objavio je da je ideja za prelazak u saveznu politiku došao od Kramp-Karrenbauer i da je o tome već prije par mjeseci razgovarala sa Angelom Merkel. Mnogi u stranci smatraju da bi Kramp-Karrenbauer mogla biti nasljednica Angele Merkel na mjestu njemačkog kancelara.

I Merkel je od 1998. do 2000. godine bila generalni sekretar stranke, a 2005. godine postala je kancelarka.

U partijskim krugovima se Annegret Kramp-Karrenbauer naziva i “AKK”. Ona važi, slično kao Merkel, za pragmatičnu političaru, koja bi, ako bi preuzela “naslijeđe” Merkel nastavila politiku prethodnice.

Razlikuje se u pojedinim stvarima kao činjenici da je kćerka protestantskog sveštenika, majka troje djece, i da je više nego Merkel insistira na očuvanje konzervativnih vrijednosti stranke.

Kramp-Karrenbauer se izjasnila protiv omogućavanja brakova istopolnim partnerima i borila se protiv odluke suda u Saarbrückenu da se iz sudnica izbaci krst.

 

NV / Tanjug / foto sg.news.yahoo.com

Na vrh