Dačić: Govorio sam Vučiću da nas Zapad zamajava

23. Mar 2018. | 10:35 | NV
ivica_dacic

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da zapadne zemlje očekuju od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, a to je ocijenio kao “bezobrazluk i poniženje”, prenosi srbijanski mediji.

“Bombama su otcijepili Kosovo od Srbije i sada nam govore da je to završena priča”, kazao je Dačić u intervjuu za današnje izdanje lista Večernje Novosti.

Upitan da li su centri moći u Londonu, Washingtonu, Parizu i Berlinu pred predsjednika Srbije Aleksandra Vučića izašli sa ponudom da Srbija formalno ili neformalno prizna nezavisnost Kosova, a da je Zajednica srpskih opština (ZSO) najviše što Srbija može da dobije na Kosovu, Dačić je rekao da je “nekoliko puta govorio Vučiću da Zapad Srbiju svih ovih godina zamajava i da je naše priznanje nezavisnosti Kosova jedino što njih zanima”.

“Kako su se samo lijepo sjetili, mi da priznamo Kosovo, a oni će nam velikodušno dati ZSO koju ne mogu da formiraju evo pet godina… Za pet godina se završio Drugi svjetski rat, a oni nisu u stanju da nateraju Tačija i društvo da primjene Briselski sporazum koji su potpisali”, rekao je Dačić.

Šef srbijanske diplomatije je ocijenio takvo ponašanje Zapada kao bezobrazluk.

“Mislim da je to vrhunski bezobrazluk i licemjerje i da naša država ne može pristati na poniženje”, rekao je on.

“Pokušavamo da pronađemo kompromismo rješenje, ali albanska strana radi svoj posao, a međunarodna zajednica svoj. Nisam zadovoljan, jer zapadne sile tvrdo stoje na poštovanju očuvanja nezavisnosti Kosova”, dodao je Vučić.

 

NV

Na vrh