Dačić: Nastavljamo borbu, ništa još nije gotovo

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da Srbija treba da nastavi svoju borbu, jer postoje velike šanse da na Generalnoj konferenciji UNESCO-a u novembru bude odbijena preporuka da Kosovo uđe u tu organizaciju

21. Oct 2015. | 18:43 | S.M
48654


"Mi ne treba da reagujemo iracionalno, već treba da nastavimo borbu jer su nam velike šanse da na Generalnoj konferenciji odluka bude odbijena. Ništa još nije gotovo", rekao je Dačić na vanrednoj konferenciji za novinare, prenosi Tanjug.

Dačić je rekao da je Izvršni savjet, isto kao što je na protivpravni način ta tačka i došla na dnevni red, bez ikakve debate i usvojio preporuku da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju.

Prema njegovim riječima, glasanje je pokazalo da postoje ogromne podjele u međunarodnoj zajednici, kao i u UNESCO-u.

Izvršni savjet UNESCO-a većinom glasova predložio je da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju. Za prijedlog je glasalo 27 članova tog tijela, protiv je bilo 14, koliko je bilo i uzdržanih.

O eventualnoj odluci da se Kosovo primi u članstvo UNESCO-a raspravljat će se na Generalnoj skupštini od 3. do 18. novembra, a odluka mora biti donijeta dvotrećinskom većinom između 195 država članica, od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

(Agencija FENA)

Na vrh