Dačić: Putuj, Gabriele

15. Feb 2018. | 22:42 | NV
ivica_dacic

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da, povodom stava šefa njemačke diplomatije Sigmara Gabriela da Srbija treba treba da prihvati nezavisnost Kosova, Gabriel mora da prihvati realnost da je sadašnja njemačka vlada u odlasku.

“Pozdravite ga. Putuj Gabriele i prihvati realnost da je sadašnja vlada Njemačke u odlasku”, rekao je Dačić u izjavi za Insajder.

Šef srbijanske diplomatije nije želio da odgovara na dodatna pitanja uz objašnjenje da nije u zemlji, ali je rekao da će Gabriel od njega dobiti odgovor u subotu.

Ministar vanjskih poslova Njemačke je najvišim zvaničnicima Srbije i Kosova prenio prijedlog za suštinu pravno obavezujućeg sporazuma dvije zemlje, kojim se predviđa da Beograd prihvati nezavisnost Kosova, ali ne i da je formalno prizna, navedeno je danas na portalu gazetarexpress.com. Prema tom prijedlogu, Srbija treba da prihvati postojanje države Kosovo, ali nije obavezna da je formalno prizna.

Njemački šef diplomatije je jučer u Beogradu i Prištini predstavio prijedlog u nijansama. On je rekao da Srbija treba da prihvati nezavisnost Kosova, ali nije pomenuo riječ priznanje.

“Ako Srbija želi kretanje prema EU, vladavina prava i prihvatanje nezavisnosti Kosova je osnovni uslov”, kazao je Gabriel.

On je u Prištini naveo i da će njegova zemlja uticati da Kosovo prizna još pet zemalja, članica EU, koje to nisu učinile.

Isti stav je prenio i zvaničnicima Kosova, premijeru Ramushu Haradinaju, predsjedniku Hashimu Thaciju i predsjedniku Skupštine Kosova Kadriju Veseliju sa kojima se jučer i danas susreo u Prištini.

 

NV / Beta

Na vrh