Dačić: Ratove u Jugoslaviji nije izazvao Memorandum SANU, normalno je da Srbija dobije novi memorandum

28. Nov 2017. | 07:59 | NV
Beograd, 2.januara 2014. - Premijer Srbije Ivica Dacic porucio je danas da vanredeni parlamentarni izbori nisu prioritet, ali da to ne znaci da se plasi izbora, jer i ako ih bude, smatra da ce time biti "zapecacena sudbina opozicionih stranaka". Dacic je novinarima rekao da tema izbora nije aktuelna i ponovio da se prvi potpredsednik vlade i lider SNS Aleksandar Vucic i on slazu da izbori nisu prioritet i da to nije na dnevnom redu, a da li ce biti promenjen odnos politickih snaga to je za neku kasniju raspravu. FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / nr

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je sinoć da ratove na prostoru bivše Jugoslavije nije izazvao Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) iz 1986. godine već, kako je rekao, “jednostrani akti” republika koje su se otcijepile, prenijela je Beta.

Navodeći da je jedan od “rijetkih” ko je pročitao taj dokument, Dačić je za Prvu televiziju ocijenio da je Memorandum SANU “lahko štivo u odnosu na ono što se objavljivalo posljednjih 30 godina”.

“U tom dokumentu se ukazivalo na ekonomsko zaostajanje Srbije u Jugoslaviji i na probleme sa kojima su živjeli Srbi u drugim republikama i na Kosovu i Metohiji. Taj dokument sigurno nije izazvao ratove već jednostrani akti Slovenije, Hrvatske”, kazao je Dačić, dodajući da je “normalno” da Srbija dobije novi memorandum.

Sa druge strane, jedan od opštih momenata u utvrđenoj historiji raspada Jugoslavije jeste i Memorandum SANU koji je okarakterisan kao priprema za rat i poziv za mobilizaciju dijela srpskog stanovništva naklonjenog Slobodanu Miloševiću i Vojislavu Šešelju.

Zagovaranje pisanja novog memoranduma u Srbiji nije ohrabrujuća poruka, posebno ako uzmemo u obzir svjedočenje historičarke Latinke Perović. Prema njenim riječima, još 1987. tadašnji potpredsjednik SANU Antonije Isaković objašnjavao kako je došlo vrijeme da Srbija “konačno riješi svoje pitanje, jer Slovenci i Hrvati ne žele Jugoslaviju”… “Čekaj, vi, dakle, hoćete rat? “, prekinula ga je Latinska Perović. “Da”, potvrdio je, “ali u Srbiji tog rata neće biti. Poginuće 80.000 ljudi …”, rekao tada je Isaković.

Ivica Dačić, koji je nasljednik Slobodana Miloševića na poziciji šefa Socijalističke partije Srbije, očigledno nema problema sa memorandumima SANU, uprkos svim nevoljama koje su uslijedile u bivšoj Jugoslaviji još od 1991. godine i čije posljedice osjetimo i danas u svakodnevnom životu širom regije.

 

NV

Na vrh