Dačić: U Hrvatskoj ima mnogo više Šešelja nego u Srbiji

Srpskiministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da Hrvatska ne može spriječiti ulazak Srbije u Europsku uniju, a prijetnje Zagreba da će, u povodu slučaja Šešelj, usporiti Srbiju na putu ka EU nazvao tragikomičnim, te ocijenio kako u Hrvatskoj ima mnogo više Šešelja nego u Srbiji

20. Mar 2016. | 13:57 | A.S
56343

Dačić je, komentirajući reagiranja visokih hrvatskih dužnosnika na odluku haškog suda (ICTY) da presuda Vojislavu Šešelju bude izrečena u njegovoj odsutnosti, jer je odbio prisustvovati izricanju kazne zakazane za 31. mart., te je podsjetio i na odluku Sabora da bilateralnim temama neće ometati eurointegracijski proces Srbije i izrazio uvjerenje da Europa neće tolerisati hrvatske primjedbe o zaustavljanju Srbije na putu ka EU.

“Srbija je za regionalnu stabilnost, ali Hrvatska neće moći zloupotrijebiti svoje članstvo u EU, između ostalog jer su argumenti na našoj strani”, poručio je šef diplomacije. “Prijetnje da će Hrvatska usporiti europske integracije Srbije sutragikomične”, ocjenjuje Dačić.

On je sugerirao kako bi, umjesto toleriranja govora mržnje i stvaranja antisrpske euforije, bolje bi bilo da se Hrvatska usredotoči na teme kako da i Srbija i Hrvatska žive bolje, kako da bolje surađuju i imaju bolje ekonomske odnose.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske objavilo je ranije ovog tjedna da Hrvatska podupire napore Srbije u približavanju EU, ali da za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa EU Srbija prethodno mora ispuniti uvjete o poštovanju ljudskih prava, poglavito prava manjina, te ostvariti punu suradnju sa sudom Hagom, uz i reformu pravosuđa, zamjerajući Srbiji da primjenjuje princip univerzalne jurisdikcije za sve ratne zločine na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

Dačić je ocjenjujući da su hrvatske prijetnje Srbiji “ničim izazvane” rekao i da bi Hrvatska trebala “obratiti pažnju” jer u EU već ima primjedbi na tonove koji postoje u Zagrebu.

“Mana prethodne vlade Hrvatske očito se prenijela i na ovu novu, a to je da se tema odnosa sa Srbijom zlorabila za unutarnje političke svrhe”, ocijenio Dačić, ustvrdivši kako je Hrvatska “pogriješila adresu” za prijetnje da će zaustaviti europske integracije Srbije ako vođa radikala Vojislav Šešelj ne ode u Hag, jer slučaj Šešelj nije pitanje za Srbiju već za Haški tribunal.

“A ako ćemo iskreno, ima mnogo više Šešelja u Hrvatskoj koji šetaju slobodno i koji na stadionima uzvikuju ‘Za Dom spremni’ i drže koncerte sa Pavelićevim slikama”, rekao je Dačić upitavši što Hrvatska želi, zaoštravanje ili da normalizuje odnosa sa Srbijom.

“Kad je riječ o Srbiji, mi smo za normalizovanje odnosa, ali smo spremni i braniti naše nacionalne interese”, poručio je srbijanski šef diplomacije i ponovio da će Srbija zatražiti reagiranje EU na oštre poruke iz Zagreba, ali prije toga treba sagledati na što se sve odnose primjedbe Hrvatske kako bi se moglo “adekvatno reagirati”, piše Index.

Na vrh