Dačić: Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je potvrdilo hrvatsku agresiju na BiH

3. Dec 2017. | 08:01 | NV
ivica_dacic

Hrvatska bi trebalo da se suoči sa prošlošću, a ne da napada Srbiju povodom njihovih sukoba sa Bošnjacima, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, pozivajući se na dokumente i saopštenja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Osim toga, Dačić je komentare hrvatskih zvaničnika povodom posljednje presude Haškog tribunal nazvao “nevjerovatno licemjernim”, prenio je Tanjug.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović negirala je nešto ranije da je Hrvatska učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu u Bosni i Hercegovini, tvrdeći da je ta zemlja četiri godine učestvovala u odbrani BiH, kao i da je hrvatski narod u toj zemlji bio “prva žrtva velikosrpske agresije”, prenijela je Hina.

O kakvoj takozvanoj “velikosrpskoj agresiji govori hrvatska predsjednica”, navodi Dačić, “kad su još devedesetih godina u Vijeću sigurnosti raspravljali o tom pitanju”.

Dačić ističe da se u pismu tadašnjeg generalnog sekretara UN-a Boutros Boutrosa Ghalija Vijeću sigurnosti UN-a od 1. februara 1994. godine kaže: “Prema podacima koje su potvrdili članovi UNPROFOR-a elementi (snage i oprema) sljedećih jedinica hrvatske vojske se zaista nalaze u centralnoj i južnoj BiH: Prva gardijska brigada, Druga gardijska brigada, Peta gardijska brigada, Sedma gardijska brigada, 114. brigada, 116. brigada i snage specijalne vojne policije. Materijal obuhvata tešku artiljeriju i višecjevne minske bacače.”

Dačić također navodi da je, poslije 3333. sjednice Vijeća sigurnosti UN održane 3. februara 1994. godine, saopšteno: “Vijeće sigurnosti je duboko zabrinut zbog činjenice da je Republika Hrvatska elemente Hrvatske vojske rasporedila, zajedno sa teškom vojnom opremom, u centralnim i južnim dijelovima BiH”.

Dačić dalje kaže i da je Vijeće sigurnosti snažno osudilo Republiku Hrvatsku zbog ovog “ozbiljnog i neprijateljskog akta protiv jedne države članice UN”, kao i da “zahtjeva da Republika Hrvatska smjesta povuče sve elemente Hrvatske vojske, zajedno sa vojnom opremom, i da u potpunosti poštuje teritorijalni integritet BIH.”

“Kao što Hrvatska često poručuje Srbiji, potrebno je da se Hrvatska suoči sa prošlošću, a ponajmanje joj treba da napada Srbiju povodom njihovih sukoba sa Bošnjacima. Osim ako joj Srbi nisu krivi za sve. Što je u iskrivljenom umu moguće”, zaključio je Dačić.

 

NV

Na vrh