Dačić: Za SPS i Srbiju očuvanje Republike Srpske najvažniji nacionalni interes

2. Jul 2017. | 21:16 | NV
Beograd, 2.januara 2014. - Premijer Srbije Ivica Dacic porucio je danas da vanredeni parlamentarni izbori nisu prioritet, ali da to ne znaci da se plasi izbora, jer i ako ih bude, smatra da ce time biti "zapecacena sudbina opozicionih stranaka". Dacic je novinarima rekao da tema izbora nije aktuelna i ponovio da se prvi potpredsednik vlade i lider SNS Aleksandar Vucic i on slazu da izbori nisu prioritet i da to nije na dnevnom redu, a da li ce biti promenjen odnos politickih snaga to je za neku kasniju raspravu. FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / nr

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Banja Luci da je za njegovu partiju i za Srbiju najvažniji nacionalni interes očuvanje, stabilnost i jačanje Republike Srpske, u kojoj živi milion Srba.

On je rekao da to kaže “svima u svijetu, potpuno jasno i otvoreno”. “Imamo pravo da sarađujemo i ekonomski razvijamo Republiku Srpsku. To nam je zagarantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom”, rekao je Dačić, obraćajući se delegatima na Kongresu Socijalističke partije RS.

Istakao je da je važna politička stabilnost u Republici Srpskoj, jer bi u suprotnom bio ugrožen opstanak srpskog naroda u BiH.

Prema njegovim riječima, Dejtonskog mirovnog sporazuma ne bi ni bilo da nije bilo čvrste veze izmedju RS i Srbije.

“Interes Srbije je da ide u EU, jer tu može da ostvari bolji život za svoje građane. S druge strane, evropski put nikako ne znači antiruski put, jer mi idemo u Evropu zbog nas, a ne EU”, istakao je lider SPS-a, dodavši da je veoma važna saradnja institucija RS i Srbije.

Dačić je naglasio da niko ne može da očekuje od Srbije da radi protiv sebe i da nikada “neće voditi antirusku politiku, jer bi time vodila antisrpsku politiku”.

On je istakao dobru saradnju socijalista u Srbiji i RS, ocijenivši da je u RS važan nastavak koalicione saradnje SP RS-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

 

NV / Beta

Na vrh