Damask: Sukobi između grupa Jaish Al-Islam, Faylaq al-Rahman i Al-Qaide, pucano na mirne demonstrante

29. Apr 2017. | 12:27 | NV
Protest-Jaish-Al-Islam-696x391

Situacija u Siriji se usložnjava, a savezništva i neprijateljstva dešavaju se gotovo preko noći.

Tokom jučerašnjeg dana zabilježen je jedan takav okršaj u okolici Damaska, u ruralnim dijelovima grada, gdje je došlo do sukoba između grupa Jaish Al-Islam i sirijske Al-Qaide, sada poznate pod imenom Hay’at Tahrir Al-Sham, te grupe Faylaq al-Sham.

U ovim sukobima ubijeno je nekoliko desetina pripadnika svih pomenutih grupa, potvrdile su sukobljenje strane, prenosi Sirijski opservatorij sa ljudska prava (SOHR) iz Londona. Razlog sukoba za sada nije poznat, a iznesene su međusobne optužbe u saopštenjima koje su grupe izdale odmah nakon početka sukoba.

Jaish al-Islam, koju podržava Saudijska Arabija, izdala je saopštenje u kome tvrdi da je pomenute dvije grupe napala nakon što su one zapriječile put njihovim borcima koji su poslani na front protiv sirijske armije, koja pokušava ovladati dijelom Damaska al-Qaboun.

Po drugim izvorima, razlog sukoba su zalihe oružja koje ima Faylaq al-Rahman u svojim skladištima, prenosi portal Al Madar News.

Istočna Ghouta, uz gradski kvarti Qaboun u kome traju žestoke borbe sirijske Al-Qaide i sirijske armije i koji je odsječen od Istočne Ghoute, su jedina područja u Damasku koja kontrolišu antivladine snage. Pored toga, na jugu Damaska, u palestinskom izbjegličkom kampu Yarmouk djeluje ISIL i Al-Qaida. Međutim, na tom frontu nema sukoba sa sirijskom armijom, već se ove dvije grupe međusobno bore. Borbe su obnovljene posljednjih dana, a ISIL je Al-Qaidu doveo gotovo pred poraz, prenijeli su mediji. Pojedini mediji prenose da bi moglo doći do postizanja dogovora sa sirijskom vladom o evakuaciji u druge dijelove Sirije.

U Istočnoj Ghouti sukobi su se ranije dešavali među rivalskim grupama, a oni su bitno smanjili borbene kapacitete tih grupa, pa je sirijska armija napredovala. Posljednjih dana sirijska vojska napreduje i u Qabounu, budući da su otkrili i uništili mrežu podzemnih tunela koji su povezivala taj dio Damaska i Istočnu Ghoutu, a koji su međusobno udaljeni nekoliko stotina metara.

 

Jaish al-Islam pucala po mirnim demonstrantima

Da su stvari u Istočnoj Ghouti ponovo krenule u smjeru sukoba, govori i vijest da su pripadnici grupe Jaish al-Islam pucali na mirne demonstrante u Arbeenu, gradiću u ruralnom dijelu Damaska, prenio je Jobar News, blizak militantima u Damasku.

Razlog protesta također nije u potpunosti utvrđen, budući da postoje informacije da je protest organizovan kako bi se tražio mir i pregovori sa sirijskom vladom, dok drugi izvori kažu da su protesti organizovani u znak podrške rivalskim grupama u Istočnoj Ghouti.

 

NV

Na vrh