Dijaspora #bhdijaspora>>

Dan bijelih traka u Australiji obilježen na nacionalnom nivou

1. Jun 2016. | 08:42 | F.Z.
AUBHA, Dan bijelih traka obiljezen u Australiji, 2016

Dan bijelih traka kao izraz odlučne podrške i osude svih zločina koji su se desili na području prijedorske opštine, pogotovo u 1992.godini, po prvi puta je obilježen u Bosanskoj zajednici, na nacionalnom, australijskom nivou. Pokretač i organizator je Australijska unija bosansko-hercegovačkih asocijacija (AUBHA).

”Bijele trake i čaršafi bili su uvod u prijedorski genocid, zapravo kopija Hitlerovog fašizma i to u 20.vijeku, kada su gospodari smrti ubijali sve od bebe do najstarijih Prijedorčana, jer nisu bili isti kao njihovi satrapi. Masovna istrebljenja rezultirala su hiljadama ubijenih, raseljenih, od čega je i sada nekoliko hiljada onih koji se vode kao nestali. Kako su mogli nestati? Kako je tako mali broj egzekutora procesuiran? Kako to da aktuelni načelnik Prijedora, kao tadašnji SDB-ovac nikada nije odgovarao za zločine? Kako to da isti Pavić s cinizmom govori o zločnima njegovih sunarodnika nad druga dva naroda? Kako Pavić, osvjedočeni dušmanin države Bosne i Hercegovine, može biti nosilac evropske nagrade? Po kojim kriterijima?

Obilježavanje Dana Bijelih traka u organizaciji AUBHA-e 2016. Foto: Fahir Zecevic
Obilježavanje Dana Bijelih traka u organizaciji AUBHA-e 2016. (Foto: Fahir Zecevic)

Sva ova pitanja bez pokušaja za odgovor, zapravo su tako jednostavna i razumna, postavljena su na skupovima posvećenim Danu bijelih traka širom Australije, prema ranije dogovorenom programu AUBHA.

Glavno i vrlo tužno sjećanje na Dan bijelih traka održano je u Adelaidu (Južna Australija) u organizaciji Bosanske muslimanske zajednice, uz podršku svih bh organizacija Adelaida. Zaista je bilo dostojanstveno, a predsjedavajućem AUBHA, Safetu Alispahiću, nije bilo teško da odleti tamo iz Sydneya i obrati se prisutnim, što je zaista s oduševljenjem prihvaćeno. Taj napor izražen u kilometrima iznosi oko 1.400 km. To je bilo u subotu, 29.maja.

U Sydneyu je 30.maja sjećanje na teške prijedosrke dana, na utakmici izmedju FK ‘Gazy’ (klub bh Zajednice) i Camden Tigers,počelo je fatihom i minutom ćutnje, a svi igrači su se solidarisali i nosili bijele trake na rukama tokom cijele utakmice.

Dan Bijelih traka u Sydneyju 2016
Dan Bijelih traka u Sydneyju 2016. (Foto: Fahir Zecevic)

Malo sjevernije od Adelaida (oko 800km) u Melbourneu, gdje ima puno preživjelih Prijedorčana, 31.maja održan je čas sjećanja na prijedorski holokaust, u Islamskom centru Deer Park. Takodje, u 50-tak kilometara daljem Geelongu, u organizaciji KUD ,Zlatni ljiljan’ na trenutak je otrgnuto od zaborava sjećanje na svaku vrstu obespravljenosti Prijedorčana od prije 24 godine. Podvučeno je da mladi imaju oibavezu da pamte šta su preživjeli njihovi najmiliji, posebno oni koji su izgubili i roditelje, i braću i sestre, svoje sinove i kćeri…

Zajednica u Perthu (oko 2.700km zračnom linijom od Melbournea) je na svoj način u Bosanskom sportskom i rekreacionom centru, se simbolično s bijelim trakama oko rukava, pridružila solidarnom suosjećanju sa prijedorskim žrtvama, golorukim civilima, djeci, starim, kojima oduzeše pravo na život, sa onim koji preživješe ovozemaljski džehenem, da pate do kraja života.

U Sydneyu (oko 1.000km od Melbournea), juče 31.maja bilo je posebno tužno.Udruženje penzionera je preuzelo na sebe organizaciju u ime AUBHA, za što je posebnu zahvalnost za dobru organizaciju uputio Safet Alispahić, koji je ujedno donio i poruke iz Adelaida.

AUBHA_Dan_Bijelih_traka_2016_Safet_Alispahic
Safet Alispahić tokom obraćanja prisutnima na obilježavanju Dana bijelih traka 2016. u Australiji (Foto: Fahir Zecevic)

Ovaj skup je otvoren s porukama koje cijeli svijet zna, o trakama koje su bile bijele, a kod njemačkih Jevreja žute, ali sa znakom jednakosti izmedju Hitlerovog i miloševićevskog fašizma i njegovih sljedbenika. Svi su nosili bijele trake oko rukava.

Kao prvi u AUBHA, Safet Alispahić, je vraćajući se u te teške prijedorske dane, ujedno povukao paralelu izmedju stradanja i života, izmedju preuzimanja odgovornosti za svoju sudbinu I čekajnjai da neko za nas nešto učini. U tom smislu, da se ne bi dogadjali novi Prijedori i nove Srebrenice, pozvao je sve prisutne i putem medija, da svi koji do sada nisu glasali na izborima u BiH, da glasaju, da se registruju prethodno, da na najbolji način pomognu da preživjeli lakše prebole svoje najmilije, da rodoljubiva svijest bude vodilja u bolje vrijeme naše prve domovine Bosne i Hercegovine.

Na ovom skupu solidarnosti sa žrtvama bijelih traka, bilo je i autentičnih predstavnika koji su sa suzama i na jedvite jade, uspjeli prenijeti mali djelić tih strahota prijedorskih, kada je bilo teško biti nesrbin.

Kao dijete i sama žrtva srebreničke apokalipse, Mirsada Alemić Helać, sada fakultetski obrazovana,vrlo nadahnuto je izrecitovala poemu ‘Majka Prijedorčanka’.

Mirsada Alemic Helac izrecitovala je poemu "Majka Prijedorčanka"
Mirsada Alemic Helac izrecitovala je poemu “Majka Prijedorčanka” (Foto: Fahir Zecevic)

Poslije ovog skupa na licima svih prisutnih ocrtavao se bol i suosjećanje sa poniženim, protjeranim, ubijenim, obespravljenim, onima koji prođjoše konclogore u okolini Prijedora i na Manjači. Baš takva atmosfera je bila i u toku samog programa.

Nauk budućim generacijama, da se pamti, da se ne zaboravi, da se ne oprosti dželatima, koji bez duše i danas negiraju masovna ubistva, progone, pustošenja, bez imalo kajanja i pokušaja stvaranjanade za normalan (su)život”, navodi se u saopćenju Australijske unije bosansko-hercegovačkih asocijacija.

Na vrh