Danas krenuo Marš mira Sarajevo-Nezuk-Potočari

3. Jul 2017. | 11:09 | NV
mars mira potocari(1)

Iz Sarajeva je jutros krenula grupa od oko 70 građana koliko ih se do sada prijavilo za “Marš mira Sarajevo-Nezuk-Srebrenica”, piše Patria.

Ovaj osmodnevni put dug više od 240 kilometara koji se prepješači u spomen na hiljade Srebreničana kada su jula 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Pohod iz Sarajeva šestu godinu zaredom organizuje Sindikat BH Telecoma i Jedinstvena boračka organizacija BH Telecoma, u saradnji sa Udruženjem građana “Svjedoci svog vremena” s ciljem obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici i njenoj okolini, te odavanja počasti žrtvama genocida.

Organizirana kolona iz Sarajeva priključit će se učesnicima “Marša mira” u Nezuku, odakle će nastaviti put do Potočara, gdje je dolazak planiran 11. jula, na dan kolektivnog ukopa i dženaze žrtvama genocida.

Marš mira koji krće iz Nezuka traje tri dana, od 08.07 do 10.07.2017. godine. Svaka od etapa do Potočara duga je između 25 i 30 kilometara.

Kolone koje se priključuju ovoj u Nezuku kreću ranije iz svojih gradova, pa je tako subotu krenula kolona iz Vukovara, a danas iz Sarajeva.

 

NV / NAP

Na vrh