Dani komedije ponovo u Sarajevu

19. Mar 2018. | 20:15 | NV
Plakat za Dane komedije

JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, i ove godine organizovaće Dane komedije “Smijeh je lijek”. U periodu od 01. 04. do 06. 04. 2018. godine publici se nudi bogat program.

Program festivala:

01. 04. 2018. – “Međuigre 0-24” – Zijah Sokolović

Bosanskohercegovački glumac Zijah Sokolović s već poznatom scenografijom – sam na pozornici, bez svjetlosnih i zvučnih efekata, stolica, stol i čaša vode, kroz kabaret “Međuigre 0-24” dotiče besmislenost i manjak logike čitavog čovječjeg djelovanja sa sviješću da je čovjek uhvaćen u zamku civilizacije i usamljenosti, kao prirodnog stanja, i da se to ne može izliječiti, ali može ublažiti. “Međuigre 0-24” su mala kratka razmišljanja u pauzama između dugih i velikih životnih obaveza. Sastavljene su od mnoštva svakodnevnih razmišljanja stavljenih u formu kratkih priča, od kojih nekoliko njih čini okosnicu kabaretske forme, a ostale se mijenjaju od predstave do predstave kroz koje nas Zijah vodi svojom virtuoznošću i pozorišnom magijom.

Na četvrtom Be:femonu stručni žiri donio je odluku da nagradu za najbolju mo­nodramu uruči Zijahu Sokoloviću za predstavu “Međuigre 0-24”.

 

02. 04. 2018. – “Otac i sin” – Zlatan Zuhrić Zuhra i Tin Sedlar – Zagreb

Poznati hrvatski glumac i voditelj Zlatan Zuhrić Zuhra i zagrebački stand up komičar Tin Sedlar izvest će komediju o generacijskom jazu oca i sina. U ovoj hit komediji otac predstavlja stariju generaciju i teži sigurnijim metodama, dok je sin tipičan primjer modernog dečka koji voli sve što vole mladi. Otac je isplanirao cijeli dan, no sin ima druge planove jer se sprema na “spoj”. Ponosni otac koristi sve svoje moći kako bi sina pripremio na najbolji mogući način…

 

03. 04. 2018. – “Rialiti obračun” Teatar Prizor – Beograd

Crna komedija koja izaziva smijeh i suze. U vrijeme kada nas rijaliti programi obasipaju svojim sadržajima sa svih strana, nemoguće je ne primijetiti nezadovoljstvo naroda i česte pokušaje da se takvi tv programi zabrane.  Najuspješniji način borbe protiv svih loših sadržaja koji nam se emituju putem televizije jeste bez sumnje odlazak u pozorište, bioskop, muzej, prirodu… Za one koji na satiričan način doživljavaju sve to što se servira gledaocima kraj malih ekrana, predstava “Rialiti obračun” će doći kao prijeko potrebna terapija. Borba protiv kiča i šunda može da se pokrene samo kulturom, a upravo ova predstava na jedan drugačiji način, kroz parodiju prikazuje pravu ulogu medija, novinarskih naslova i tekstova, kao i raznih nekvalitetnih emisija, koje nažalost često imamo prilike gledati na nekom od  tv kanala. Reč je o dvoje učesnika jednog rijaliti programa koji nakon njegovog završetka nastavljaju život u svojoj realnosti i svakodnevnici na isti način kao što su to radili  tokom održavanja rijalitija…

Tekst potpisuje Vanja Bulić, a režiju Rade Vukotić. Igraju: Ivan Bekjarev, Danina Jeftić i Igor Damnjanović.

 

04. 04. 2018. – “Siroti mali hrčki” Narodno pozorište Tuzla i Udruženje dramskih umjetnika “Talija”

Ovim koprodukcijskim projektom Narodnog pozorišta Tuzla i Udružanja građana dramskih umjetnika “Talija”,  obilježit će se 30 godina umjetničkog rada glumca Milenka Iliktarevića. Predstava “Siroti mali hrčki”, kojom Iliktarević obilježava svoj jubilej, 30 godina umjetničkog rada je komedija zabune. Priča je to o malom čovjeku kojem se u birokratizovanom svijetu ne posvećuje dovoljno pažnje koju je Gordan Mihić napisao 1973 godine. Ova priča tiče se nas, čovjekovog unutrašnjeg života i onog što je čovjekova suština. “Hrčki” su napisani kao radio drama, potom su pretočeni u TV dramu, pa u pozorište i knjigu, a tema je vrlo aktuelna i danas. Dovoljno je samo reći da jedan od likova na kraju predstave izgovara riječi: “Pala vlada”- i da se već zainteresira šira javnost. Predstava prikazuje dva službenika koji iz dosade započnu neslanu šalu, koja će imati dalekosežne političke posljedice. Predstava “Siroti mali hrčki” okuplja prvake Narodnog pozorišta Tuzla. Pored Milenka Iliktarevića uloge su dobili Nenad Tomić, Elvira Aljukić, Meliha Fakić, Nermin Omić i Rešad Barčić iz Udružanja građana dramskih umjetnika “Talija”.

Tekst potpisuje Gordan Mihić, a igraju Milenko Iliktarević, Nenad Tomić, Elvira Aljukić, Meliha Fakić, Nermin Omić i Rešad Barčić.

 

06. 04. 2018. – “Kad voljem voljem”Saša Pantić

Nakon Kursadžija i Policijske stanice, Saša Pantić ponovo nastupa sa još jednom hit predstavom. Riječ je o predstavi “Kad voljem, voljem”. Ljubavna komedija sa mnogo zapleta, ljubav prema ženi, fotelji, politici…,  koja će sigurno nasmijati do suza publiku.

 

Sve predstave počinju u 20 sati. Nema pobjednika, nema nagrada, postoji samo želja da naši sugrađani uživaju u umjetničkim izvedbama vrhunskih inetrpretatora na malom festivalu, tokom kojeg će biti prikazano pet predstava, koje bi trebalo da unesu tračak svjetla u sivilo bosanskohercegovačke svakodnevnice, saopćeno je iz JU Centar za kulturu Sarajevo.

Pokrovitelj projekta je osnivač JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, Općina Centar Sarajevo, dok su festival pomogli Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad.

 

NV

Na vrh