Dati prioritet lokalnoj zajednici u odnosu na visoku politiku

12. Nov 2016. | 22:59 | NV
58273806-d4dc-40fe-be28-6b210a0a0a66-nezavisni-nacelnici-preview

Načelnici Starog Grada, Bužima, Kalesije, Visokog, Bosanskog Petrovca, Goražda te gradonačelnik Zenice poručili su danas s neformalnog susreta u Sarajevu da je uspjeh nezavisnih kandidata za načelnike i gradonačelnike novost na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, ali da sastanak nije motiviran formiranjem nekog novog političkog bloka, već željom da što više doprinesu lokalnim zajednicama, piše bhrt.ba

Ovo je prvi sastanak ovakve vrste, otkako su početkom sedmice zvanično preuzeli funkcije.

Načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, koji je bio domaćin, sastanak je okvalificirao kao druženje i ručak sa kolegama da bi se napravio prvi kontakt, razmijenila iskustva, te razgovaralo o načinu na koji mogu pomoći jedni drugima u radu.

“Ono što vas, pretpostavljam, najviše interesuje je da li će tu biti govora o formiranju nekog političkog bloka koji će se, eventualno, praviti u nekom narednom vremenskom periodu. Mogu reći da danas nismo planirali o tome da pričamo, već jednostavno da se dogovorimo u vezi daljnjih koraka i, eventualno, nekog novog sastanka koji bi možda bio za mjesec ili mjesec i pol”, kazao je Hadžibajrić.

Načelnica Općine Visoko Amra Babić izjavila je da trenutno nema govora o osnivanju nove stranke, niti o pridruživanju nekom drugom političkom bloku.

“U ovom trenutku naš prioritet su naše lokalne samouprave, lokalne zajednice i naš rad. Mi imamo veliku obavezu prema građanima i bilo bi krajnje neozbiljno da se ja bavim visokom politikom, a ne njihovim problemima”, kazala je Babić.

Nezavisni načelnici i gradonačelnici će stoga, kako je kazala, razgovarati kako da bolje rade i budu funkcionalniji u svom radu, te kako da eventualno predlažu izmjene zakona koji su se kroz njihovo iskustvo pokazali kao problem lokalnoj samoupravi, poput Zakona o raspodjeli javnih prihoda i Zakona o lokalnoj samoupravi.

“Mislim da nama u ovom trenutku nije potrebna politika da bi mi radili svoj posao. Dokazali smo da nam politika nije bila potrebna ni prilikom kandidature i izbora. Kada je riječ lično o meni, ja nemam ni želju, ni ambiciju da budem više član ikakve političke stranke kojom će neko komandovati i tražiti od mene ustupke. Ja želim da svoj posao radim časno, pošteno i u skladu sa zakonima i propisima ove države, u interesu građana i mislim da je to interes i mojih kolega”, kazala je Babić.

Naglasila je da je cilj sastanka udruživanje nezavisnih načelnika i gradonačelnika, kako bi svoj posao radili efikasnije i bolje.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović napomenuo je da se radi o njihovom prvom radnom sastanku. “Politika je sve u životu i sve opcije su otvorene. Bude li opstrukcija sa viših nivoa bit će opstrukcija i s naše strane. Šta ćemo mi u političkim smislu u budućnosti uraditi rano je govoriti, ali bitno je da su građani izborom nas, nezavisnih kandidata poručili da im je dosta partija jer su varale građane”, poručio je Kasumović.

 

NV / bht.ba / foto Fena

Na vrh