Dautbašić: Građani BiH uz zelenu kartu mogu u Kanadu i Švedsku, a ne kao lažni azilanti

Vijest koja je danas prostrujala BiH jeste kako će Kanada i Švedska u narednoj godini primiti između 260.000 i 285.000 doseljenika, što je rekordan broj u novijoj historiji ovih zemalja

4. Nov 2014. | 17:26 | S.M
31188


Kako je pojašnjeno novi imigracioni plan ojačava usredsređenost vlada ovih zemalja na dugoročni ekonomski rast i na dobrobit svih Kanađana i Ševđana. Veliki broj građana iz BiH zainteresirao se za ove vijesti te se pojavila bojazan da bi naši građani mogli u velikom broju krenuti emigrirati u ove zemlje.

Šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić kazao je za Patriu da je upoznat s ovim vijestima, ali da se u konkretnim slučajevima radi o legalnim migracijama, a ni u kome slučaju o azilantima, posbeno ne lažnim.

"Poznato je da Kanada i Švedska traže veliki broj radnika i o tome se i radi. To su zemlje koje uvoze veliki broj radnika što znači da imigranti moraju imati radne dozvole. Ovdje se ne podrazumijevaju lažni azilanti koji zapravo zloupotrebljavaju sistem", kaže Dautbašić.

On je dodao da će građani BiH svakako moći uz odgovarajuće zelene karte otići u Švedsku ili Kanadu, ali nikako kao lažni azilanti.

(Agencija NAP)

Na vrh