Deblokirani putevi Sarajevo – Zenica i Sarajevo – Konjic, blokirana petlja Šićki Brod

1. Mar 2018. | 12:50 | NV
vogosca(7)

Jutros oko šest sati specijalci Federalne uprave policije deblokirali su saobraćaj na Vogošćanskoj petlji kod Sarajeva, te magistralni put M17 kod Zenice. Tako je okončana blokada puta, koju su organizirali bivši borci i koja je traja od jučer od 12 sati.

Policija, prema prvim podacima nije upotrijebila silu, javlja NAP.

Bivši borci su prilikom povlačenja sa mjesta gdje su blokirali saobraćaj u Zenici izjavili da će vratiti i ponovo blokirati saobraćaj, ili će se zaputiti prema Sarajevu ako bude još demobilisanih boraca koji nisu prekinuli proteste.

 

Deblokiran i put Sarajevo – Konjic

Jutros u 8:15 sati došlo je do deblokade puta Sarajevo – Konjic na Ivan-Sedlu, nakon što je postignut dogovor demobilisanih boraca i pripadnika policije.

Borci su za N1 kazali da ne odustaju do svojih zahtjeva uprkos specijalcima i mogućoj sili koju će upotrijebiti, ali samo nekoliko minuta poslije su se sklonili sa ceste i pustili vozilima da nakon blizu 20 sati čekanja krenu ovim putem.

“Noć je bila hladna, ložili smo vatru, ali smo izdržali. Jutros oko 7:30 došla su policijska kola koji su saopćili da će biti upotrebljena sila. Ne želimo sukobe nas i policije. Ovo su borci koji su branili zemlju i ovo se neće završiti.  Planiramo ostati ovdje do daljnjeg. Mi nemamo ni prevoza ni hrane. Mi smo faktički na ulici. Imamo ljude iz Bugojna, Vakufa i Konjica. Ja sam sa ekipom iz Sarajeva i nemam se čime prebaciti”, rekao je jedan od demonstranata Amir Sultan.

 

Blokada petlje Šićki brod u Tuzli

Više od 100 demobilisanih boraca još uvijek drži u blokadi petlju Šićki Brod u Tuzli. Na licu mjesta su i pripadnici MUP Tuzlanskog kantona, ali borci traže dolazak federalnog ministra za pitanja boraca Salke Bukvarevića.

Promrzli i nezadovoljni demobilisani borci poručuju da će tuzlansku petlju držati u blokadi do ispunjenja zahtjeva.

Na nekoliko lokacija su raspoređeni i pripadnici Specijalne policije koji su spremni za reagovanje u slučaju potrebe.

Demonstranti trenutno propuštaju samo vozila službi hitne medicinske pomoći koji dolaze pod rotacijama.

Petlja je blokirana iz svih pravaca, a policija dolazi i iz Srebrenika, Husina i Lukavca.

 

NV / NAP

Na vrh