Dejan Anastasijević: Dodik je najveća prepreka dobrim odnosima Beograda i Sarajeva

20. Aug 2017. | 21:53 | NV
anastasijevic

Novinar i politički analitičar iz Beograda Dejan Anastasijević kazao je za TV 1 da Milorad Dodik predstavlja najveću prepreku uspostavljanju dobrih odnosa između Beograda i Sarajeva, piše agencija Patria.

“Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u ovom trenutku je najveća prepreka za uspostavljanje dobrih odnosa zvaničnog Beograda i Sarajeva. Sam predsjednik Srbije nalazi se u jednoj vrsti problema, jer je teško očekivati da se normalizuju odnosi između Sarajeva i Beograda sve dok Dodik radi to što radi. Kao što na globalnom planu predsjednik Vučić balansira između Rusije i Zapada, tako na regionalnom planu on trenutno balansira između Sarajeva i Banja Luke”,  smatra Anastasijević.

Anastasijević je dodao kako Srbija ne može kontrolisati Dodikovo ponašanje.

“Vučić je u jednom problemu jer je teško očekivati da se normalizuju odnosi između Sarajeva i Beograda sve dok Dodik radi to što radi, a svako malo najavljuje referendume, a Srbija nije u poziciji da potpuno kontroliše Dodika, jer on za razliku od Karadžića nije instaliran od strane Beograda, već međunarodne zajednice od koje se odmentuo.”

Anastasijević je podsjetio i na činjenicu da je Dodik u prošlosti snažno podržavao Vučićeve oponente u Srbiji.

“Ne treba zaboraviti da je Dodik snažno podržavao Borisa Tadića na ranijim izborima, iako on u principu podržava svaku vlast u Beogradu a i obrnuto jer je teško zamislivo da se jedni drugih odreknu”, rekao je Anastasijević.

Istakao je i kako je teško očekivati da se stvari pomaknu na bolje sve dok Dodik radi to što radi danas.

“Vidjet ćemo da li stvari mogu da krenu sa mrtve tačke, ali bojim se da sve dok Dodik najavljuje referendume, finansira filmove o Karadžiću i hvali se svojim vezama sa Rusijom biće jako teško normalizovati odnose”, zaključio je Dejan Anastasijević.

 

NV / NAP

Na vrh