Delegacija Grada Tabriza u posjeti Općini Ilidža

7. Feb 2018. | 14:27 | NV
posjeta(8)

Povodom tradicionalne manifestacije “Dani Irana u BiH” koju organizuje Iranski kulturni centar, u posjeti Sarajevu i Općini Ilidži,  boravila je delegacija iranskog grada Tabriza, predvođena zamjenikom gradonačelnika Ahmadom Hamidijem. Koncertom tradicionalne iranske muzike u Vijećnici  započeli su “Dani kulture Irana”, koji će u Sarajevu i Banja Luci trajati od 5. do 11. februara, a ilidžanskoj publici predstavili su se 6. februara u Multimedijalnom centru.

Prije samog koncerta delegacija je razgovarala sa načelnikom Općine Ilidža Senaidom Memićem. On ih je upoznao sa potencijalima Općine Ilidža i razvojnim projektima ove lokalne zajednice, ističući da su mnoge sličnosti na polju kulture, umjetnosti, običaja, tradicije te vjerske i ljudske vrijednosti zbližile narode Irana i BiH.

“Vi ste istinski prijatelji ove zemlje, a njegujete kulturu i tradiciju kao i mi. Ilidža je vaš prijatelj i bilo koji vid saradnje je neupitan”, izjavio je načelnik Memić.

“Želimo da ove godine predstavimo kulturu i umjetnost drevnog grada Tabriza, jednog od najstarijih gradova Irana, koji je proglašen gradom kulture i turizma za 2018. godinu upravo zbog kulturnih i historijskih obilježja i ilidžanskoj publici”, rekao je između ostalog zamjenik gradonačelnika Tabriza Ahmad Hamidiji te izrazio nadu da će takvi kulturni i umjetnički događaji ne samo doprinijeti unaprjeđenju odnosa naroda dvije zemlje na tom polju, već da će stvoriti pretpostavke za povećanje političke i privredne razmjene.

U delegaciji su bili i i dr. Mahdi Mohammadzadeh prorektor na Univerzitetu islamske umjetnosti u Tabrizu  i Mehdi Hassankhani direktor Generalne direkcije za kulturnu i umjetničku saradnju Tabriza. Posjeti je prisustvovao i konzul za kulturu u kulturnom centru Ambasade IR Iran Ali Ameri.

Tabriz je jedan od većih i najstarijih iranskih gradova. Glavni je grad iranske pokrajine Istočni Azerbejdžan i ima 1,6 miliona stanovnika. Grad Tabriz ima historiju dugu 4.000 godina tokom koje je tri puta bio glavni grad Irana. Poznat je i kao grad nauke i univerziteta u kojem ima preko 200.000 studenata.

Prvi univerzitet u Tabrizu je otvoren prije 800 godina, u doba procvata islamske kulture i nauke.Već tri godine zaredom proglašavan je najčistijim gradom u Iranu koji je kroz različite projekte sa nevladinim sektorom postigao da skloni sa ulica sve beskućnike i ovisnike.

 

NV / NAP

Na vrh