Delegacija Instituta za visoke studije Nacionalne odbrane Francuske u posjeti MO i OS BiH

24. Feb 2017. | 20:49 | NV
24022017-8

Delegacija Instituta za visoke studije Nacionalne odbrane (IHEDN) Republike Francuske, predvođena generalpukovnikom Bernardom De Courreges d’Ustouom, posjetila je danas Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

U ime Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH gostima iz Francuske domaćin je bio generalmajor Dragan Vuković, komandant Operativne komande OS BiH, a brifing o strukturi, misiji i aktivnostima Oružanih snaga BiH delegaciji Instituta za visoke studije predstavio je brigadir Mihajlo Vujović iz Sektora za međunarodnu saradnju MO BiH.

Predstavnici MO i OS BiH su tokom sastanka upoznali goste iz Francuske o trenutnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, s posebnim naglaskom na ispunjenje uslova vezanih za što skoriju aktivaciju Akcionog plana za članstvo – MAP.

Tokom sastanka se razgovaralo o procesu knjiženja perspektivne vojne imovine, nedavno usvojenom strateškom dokumentu “Pregled odbrane”, Planu njegove implementacije, kao i o Planu modernizacije Oružanih snaga BiH.

Gosti iz Francuske najviše interesovanja su pokazali za proces deminiranja u našoj zemlji, a posebno zanimanje je bilo za sposobnosti i kapacitete Oružanih snaga BiH u ovoj oblasti, kao i informacije o Centru za deminiranje Oružanih snaga BiH.

General d’Ustou je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo i zahvalnost na upriličenom prijemu i istakao kako je ova aktivnost Instituta za visoke studije samo jedna u nizu brojnih koje oni poduzimaju u svrhu upoznavanja sa prilikama, izazovima i mogućnostima zemalja koje posjećuju i sa kojima žele ostavriti ovakav vid saradnje.

 

NV

Na vrh