Demir Mahmutčehajić predavač na konferenciji o genocidu u Berlinu

28. Feb 2018. | 17:57 | NV
1(356)

U Jevrejskom muzeju u Berlinu održana je Konferencija o genocidu u Mijanmaru. Jedan od predavača bio je i Demir Mahmutčehajić iz Stoca.

Konferencija je okupila profesore, aktiviste i političare kako bi zauzeli jasan stav, kao i usaglasili preporuke, u vezi genocida koji se trenutno odvija u Mijanmaru nad Rohinjama.

Organizatori su pozvali Demira Mahmutćehajića, prepoznajući ga kao dugogodišnjeg aktivistu, da se obrati konferenciji i učestvuje u naučno-istraživačkom radu konferencije.

Predsjednik SDP BiH Stolac je u Berlinu predstavljen i kao lokalni političar, socijaldemokrata, i žestoki protivnik uplitanja Republike Hrvatske u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini.

Mahmutćehajić je konferenciji, kao i na naučnim panelima, ukazao na sve ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini, kao i ono što se trenutno dešava, upozoravajući da uzroci genocida u Bosni i Hercegovini nisu otklonjeni, pa tako postoji realna opasnost da će se genocid ponoviti. Demir Mahmutćehajić je pozvao konferenciju da se sljedeće zasjedanje održi u Sarajevu.

Konferenciju su organizovali i podržali Jüdisches Museum Berlin, University Alice Salomon Berlin, Genocide Watch, Institut for Comperative Literature and Society Colombia University, Northwestern Pritzker School of Law, Raoul Wallennberg Centre for Human Rights, Concordia University, University of Essex, i drugi, a konferenciju je zaključila profesorica Gayatri Chakravorty Spivak.

 

NV / NAP

Na vrh