Demografski i ekonomski debakl u RS: Manjak radnika, a višak penzionera

24. Mar 2018. | 08:49 | NV
Radnici

Sistem penzijskog osiguranja u Republici Srpskoj je neodrživ jer se broj penzionera gotovo izjednačio sa brojem radnika. Trenutni odnos je 1:1,17, prenijela je RTV BN.

Sistem neće još dugo da opstane ukoliko uskoro ne dođe do drastičnih promjena, temeljne reforme penzionog sistema ili zaustavljanja odlaska ljudi iz zemlje, crne su prognoze u posljednjih nekoliko mjeseci kada je u pitanju penzioni sistem u Republici Srpskoj.

Gotovo izjednačen broj zaposlenih sa brojem penzionera jasan je pokazatelj u kom pravcu sve ide, kaže poslanik SDS-a Davor Šešić.

Direktor Fonda PiO ne poriče podatke, ali napominje da se situacija neznatno popravila. Stanje danas bolje je nego prije četiri godine. Krajem 2017. godine odnos broja zaposlenih i penzionera je 1,17:1 a 2014. godine je bio 1,13:1 kaže direktor Fonda PiO.

Opozicija, ipak, napominje da te brojke ne ulijevaju povjerenje jer odgovorni ne pokazuju stvarnu želju da se sistem spasi.

U udruženju poslodavaca su nedavno istakli značaj riješavanja ovog problema. Oni su naveli da je u RS-u za opstanak penzionog sistema neophodno da odnos radnika i penzionera bude 3:1. Za RS je to za sada nemoguća misija, zaključuje RTV BN.

 

NV

Na vrh