Der Spiegel: Demokratiji odrubljena glava

4. Feb 2017. | 18:02 | NV
DerSpiegelFP_Kip_Slobode

Njemački sedmičnik Der Spiegel, jedan od vodećih evropskih magazina osnovan 1947. godine, pažnju javnosti privukao je svojom naslovnicom u najnovijem broju. U svom ovogodišnjem šestom izdanju ugledni njemački magazin na naslovnicu je stavio ilustraciju Kubanca Edel Rodrigueza, koji je svojevremeno imigrirao u SAD.


Na naslovnici je prikazana silueta osobe koja asocira na aktuelnog američkog predsjednika sa odrubljenom glavom Kipa slobode u jednoj i krvavog noža u drugoj ruci sa naslovom “Amerika prije svaga” (Amerika First).


Kako navodi The Washington Post ilustrator Rodriguez uznemiren je povodom Trampovog predsjedničkog dekreta kojim se zabranjuje ulazak imigranata u SAD iz sedam zemalja koje su definisane kao “muslimanske”, te je na svoj način pokazao neslaganje sa takvom politikom koja nije u skladu sa vjekovnim duhom otvorenosti SAD.


Rodriguez je tematizirao Kip slobode kao simbol dobrodošlice svakom ko je u SAD došao sa ciljem da se u njoj nastani. Kip slobode nalazi se na Ostrvu slobode i svojevremeno je bio prvo kopno i znak da brodovi sa imigrantima ulaze u New York. “Demokratiji je odrubljena glava”, navodi u svojoj izjavi Rodriguez jasno aludirajući da ga politika Trumpa podsjeća na ISIL i dodaje “iz tog razloga Trumpa poredim sa ISIL-om. Oboje su radikali”.

 

NV

Na vrh