Derviš i smrt splitskog baleta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

15. Mar 2018. | 10:49 | NV
Dervis i smrt 2 foto

U trenutno najgledanijem baletu Derviš i smrt koreografa Igora Kirova, koji nam dolazi iz Hrvatske, u izvedbi solista i ansambla Baleta HNK Split, sarajevska publika imat će priliku uživati 17. marta, kad će predstava biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta, a u sklopu festivala Sarajevska zima. Predstava počinje u 19:30 sati, saopćeno je iz NP Sarajevo.

Najistaknutiji makedonski plesač i koreograf Igor Kirov, od 2016. godine umjetnički direktor Baleta HNK Split, inspiraciju za svoju novu predstavu našao je u bogatom književnom djelu istoimenog romana Meše Selimovića. Njegova koreografija pokušaj je prodiranja u podsvjesno, traganje za ljudskom biti, suočavanje s vlastitom dušom i njenim oslobađanjem.

Nagrađivani makedonski teatrolog, dramaturg i književnik značajnog i opsežnog opusa, libretist Sašo Dimoski, narativnu Selimovićevu teksturu reorganizirao je u devet cjelina, arhetipskih putovanja duše i tijela – od vlastitog pakla, preko vlastitog čistilišta, do vlastitog, intimnog raja. Glavna se dramaturška intervencija u odnosu na Selimovićev roman odnosi na uvođenje lika duše samoga protagonista, derviša Ahmeda Nurudina, na kojoj se izgrađuju međusobni odnosi svih likova u libretu ovog savremenog baleta.

Originalnu muziku potpisuje Goran Bojčevski, koja doprinosi dramatičnosti i stvaranju posebne energije tokom izvedbe, a ostatak autorskog tima predstave čine Aleksandar Nošpal, jedan od najistaknutijih makedonskih kostimografa i modnih dizajnera, te scenograf Slaven Raos. Imaginativna likovnost doprinosi posebnosti atmosfere ovog baleta.

Veliki interes publike vlada za ovu predstavu. Balet Derviš i smrt, praizveden na 63. Splitskom ljetu i ispraćen je ovacijama publike, i danas na pozornici splitskog Hrvatskog narodnog pozorišta za ovu predstavu traži se karta više.

“Priča Derviša je poznata na ovim prostorima i bliska je ljudima. Derviš je simbol duše koja transcendira sve geografske, religijske i uopće sve vanjske odrednice koje su nam nametnute rođenjem i bivanjem u određenom prostoru”, istakao je autor.

Ulaznice za ovu predstavu možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

 

NV

Na vrh