Deset bh. kompanija dobilo zahtjevni certifikat za izvoz na tržište EU

Povodom uspješne realizacije projekta „Uvođenje BAS EN ISO 3834 standarda u bosanskohercegovačke kompanije“ danas je u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH upriličena svečanost na kojoj je predstavljeno 10 kompanija iz sektora privrede koje su dobile taj certifikat

28. Jul 2016. | 13:15 | Dž.A.
2807_10bh_kompanija

Foto FENA

Potpredsjednik VTKBiH  Nemanja Vasić je istakao da je cilj projekta edukacija i povećanje izvoza za deset bh.kompanija u metalskom sektoru pri uvođenju standarda kvalitete i sigurnosti kroz proces ISO 3834 certifikacije.

Naglasio je da je projekt namijenjen kompanijama metalske i elektroindustrije BiH koje obavljaju tehnoliški proces zavarivanja, a s obzirom na sve zahtjevnije tržište, certifikacija procesa zavarivanja je  preduvjet za kompanije metalskog sektora za izvoz na tržište Evropske unije, ali i svjetsko.

Zahtjevi kvaliteta pri zavarivanju topljenjem metalnih materijala BAS EN ISO 3834 garantuju poboljšani kvalitet zavarivanja i smanjenje defekata na samom proizvodu, što utiče na opću sigurnost i veću dodatnu vrijednost za bh.kompanije i privredu u cjelini.

Tokom sedam mjeseci devet inženjera i pet tehnologa obučavano je za zavarivanje i topljenje metala, te su ovaj važan certifikat dobile kompanije:  A&F d.o.o. Jajce, Alumina d.o.o. Živinice, Bosna-S d.o.o. Sarajevo, Elmont d.o.o Žepče, GS-TMT d.d. Travnik, Femetall d.o.o. Zenica, Fining f.o.o. Gračanica, Metalska industrija Prijedor, Monting Energetika d.o.o. Trebinje i Krivaja Metali d.o.o Zavidovići.

Projekt je realiziran uz finansijsku podršku USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoja (USAID/Sida GOLD projekt), a Saša Kotlica iz USAID-a je kazala da je glavni cilj tog projekta   snažna podrška lokalnim zajednicama u ekonomskom razvoju, te privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta.

Za direktora kompanije A&F d.o.o. Jajce Fahrudina Joldića ovaj certifikat je od velikog značaja, jer kompanija proizvodi sve vrste zavarenih čeličnih konstrukcija,  razvodnih cjevovoda za mini hidrocentrale, čelične držače za solarne panele, a proizvode i difuzore i zaustavne brane, te će ovaj certifikat  pomoći da izvozi u EU i drugdje u svijetu, na osnovu čega će povećati proizvodnju i uposliti novu radnu snagu.

Vrijednost projekta je 380.000 KM, a u realizaciji i obučavanju učestvovale su domaće snage.

 

(FENA)

Na vrh