Deset država formira vojni savez u Evropi

5. Apr 2018. | 13:41 | NV
epa04291527 The Flags of the European Union member states fly outside the European Parliament in Strasbourg, France, 30 June 2014. The European Parliament will be meeting for the first plenary session since the European elections.  EPA/PATRICK SEEGER 
Dostawca: PAP/EPA.

Vlada Francuske će u junu formirati strukturu takozvane krizne vojne sile koje će postojati izvan granica postojećih nadležnosti Evropske unije, pišu mediji, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane Francuske, pišu Nezavisne novine.

Ideju o tome izložila je radna grupa od 10 država, među kojima su Njemačka, Holandija, Velika Britanija i Danska.

“Pretpostavlja se da evropske zemlje mogu da ujedine svoje vojne potencijale, da sarađuju u oblasti planiranja, analiziranja nastanka kriza i brzog reagovanja na njih”, navodi Reuters.

Izvor portala je naveo da struktura neće biti aktivna u okviru EU, kako bi se Velikoj Britaniji omogućilo da učestvuje u njima i nakon Brexita.

Nepoznato je koje će sve zemlje učestvovati u formiranju te strukture, ali sudeći po svemu Njemačka je podržala taj plan, prenosi Sputnjik.

Cilj strukture je da se predvide buduće krize i, kako se nadaju njeni tvorci, izbjegnu situacije kada je jedna zemlja prinuđena da se u konflikt umiješa sama, kao što je Francuska to morala da uradi u Centralnoafričkoj Republici i Maliju.

Strateški cilj je, pak, stvoriti oružane snage koje mogu koristiti ciljevima Evropske unije, posebno u odnosima sa Rusijom i migrantskom krizom.

Protiv formiranja evropskih snaga izjasnile su se ranije Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija. Washington i London smatraju da je NATO pravi odgovor za potrebe Evrope.

Iz Francuske je tada stigao odgovor da nove snage koje planiraju formirati nisu alternativa NATO savezu, već su dio nastojanja EU da poveća vlastitu sigurnost.

 

NV

Na vrh