Desetine milijardi dolara SAD potrošile u Afganistanu, a rat još uvijek nije dobijen

7. Feb 2018. | 07:59 | NV
41696

Pentagon je saopštio jučer da rat u Afganistanu godišnje košta američke poreske obveznike 45 milijardi dolara, prenose agencije.

Visoki američki zvaničnik Randall Schriver rekao je da SAD odvajaju pet milijardi dolara za afganistanske snage i 13 milijardi za američke snage u Afganistanu i dodao da je ostatak novca za logističku podršku. On je naveo da je 780 miliona dolara utrošeno za razvojnu pomoć u toj državi.

Troškovi su značajno manji u odnosu na godine kada je sukob u Afganistanu bio na vrhuncu. U periodu od 2010. do 2012. godine, kada su SAD imale 100.000 vojnika u Afganistanu, poreski obveznici u SAD su godišnje izdvajali u te svrhe 100 milijardi dolara.

Talibanski borci, na koje su snage predvođene SAD potrošile na milijarde dolara pokušavajući da ih pobjede, sada su aktivni u 70 posto Afganistana, objavio je BBC prošle sedmice.

Rezultati višemjesečnog istraživanja BBC-ija su pokazali da talibani sada kontrolišu ili prijete većem dijelu teritorije nego što je to bio slučaj 2014. godine, kada su se povukle strane snage.

 

NV

Na vrh