Desetine Palestinaca ranjeno u novim sukobima u Jerusalemu

27. Jul 2017. | 18:45 | NV
jerusalem(1)

Trideset sedam Palestinaca ranjeno je danas popodne u sukobima izraelske policije i palestinskih vjernika u blizini Al-Aske, ubrzo pošto je džamija ponovo otvorena, prenosi Beta.

Palestinski Crveni polumjesec rekao je da su neki Palestinci ranjeni gumenim mecima, drugi pretučeni, a nekima su polomljene kosti.

Izraelska policija je suzavcem i gumenim mecima rastjerivala Palestince koji su bacali kamenice, kažu iz policije. Policija kaže da je odgovorila kada je na kapijama svetilišta i sama bila napadnuta kamenicama.

Crveni polumjesec je saopštio da je napetost povećana kada su izraelske snage zatvorile jednu od kapija.

Džamija je u središtu krize između Izraela i Palestinaca od 14. jula, kada se tamo dogodio oružani napad u kojem su poginula dva izraelska policajca.

Sukobi su počeli 14. jula nakon ubistva dvojice izraelskih policajaca, a nakon toga su izraelske snage sigurnosti ubile šest palestinskih demonstranata, a na stotine ljudi je povrijeđeno u sukobima.

Izrael je potom postavio detektore za metal, ograde i kamere na ulazima, a muslimanski vjernici su na poziv svojih lidera odbili da se podvrgnu takvoj inspekciji. Hiljade muslimana su se zato danima molile na ulicama, a solidarnost s njima su pokazali i pravoslavci nakon što ih je na taj čin pozvao arhiepiskop grčko-pravoslavnog patrijarhata Teodosije Atallah Hanna.

Danas, pošto su sve te mjere konačno uklonjene, muslimanski lideri su pozvali vjernike da se vrate na svetilište gdje je džamija Al-Aksa i hiljade ih se odazvalo i tamo se molilo, ali su ponovo izbili neredi.

 

NV / foto NAP ilustracija

Na vrh