Desetine stručnjaka upozorilo da Južna Koreja razvija robote ubice

6. Apr 2018. | 11:32 | NV
39422a

Više od 50 stručnjaka za vještačku inteligenciju bojkotovaće Korejski napredni institut za nauku i tehnologiju (KAIST) jer su, kako ističu, zabrinuti zbog tamošnjeg razvijanja robota ubica.

Naučnici su poručili da, kao i kod drugih tehnologija koje su zabranjene u prošlosti, kao što su to zasljepljujući laseri, jednostavno mogu odlučiti da ih ne razviju.

“Pozivamo KAIST da radi kako bi poboljšao, a ne ugrozio ljudske živote”, navode.

No, predsjednik instituta, Shin Sung-chulnegira da namjeravaju da razviju autonomne, smrtonosne sisteme oružja i robote ubice.

“Još jednom potvrđujem da KAIST neće sprovesti nikakve istraživačke aktivnosti u suprotnosti sa ljudskim dostojanstvom, uključujući autonomno oružje koje nema značajnu ljudsku kontrolu”, rekao je on za Reuters.

Toby Walsh australijski naučnik, koji učestvuje u protestu, rekao je britanskoj agenciji da bi razvijanje autonomnog oružja pogoršalo, a ne poboljšalo ionako lošu bezbjednosnu situaciju na korejskom poluostrvu.

“Ako ovo oružje bude stvoreno, nebitno gdje, vjerovatno će se pojaviti u Sjevernoj Koreji, a oni ne bi imali problema da ga upotrijebe protiv Juga”, upozorio je Walsh.

 

NV / CDM / Reuters

Na vrh