DF: Počinje kontrolisani haos u Federaciji BiH

28. Dec 2017. | 20:48 | NV
parl00(7)

Današnjom sjednicom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj nije usvojen Budžet Federacije BiH, počinje kontrolisani haos u Federaciji BiH u izbornoj godini, navode iz Demokratske fronte.

“Paradoks jeste, ali stranke koje su na vlasti, HDZ BiH i SBB, svaka na svoj način, nisu podržale Prijedlog Budžeta FBiH za 2018. godinu, kao ni Prijedlog Zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2018. godinu. Da ne spominjemo Zakon o PIO/MIO.

Klub HDZ BiH čak nije ni prisustvovao sjednici Zastupničkog doma pravdajući to donošenjem neobavezujućeg zaključka Zastupničkog doma na prethodnoj sjednici, a predsjednik SBB najavljuje ostavke svojih ministara u Federalnoj vladi, kao dio scenarija kontrolisanog haosa koji slijedi u Federaciji.

Radončić otvoreno na press konferenciji izjavljuje da će  ostavke ministara SBB biti uručene i da kad njegovi ministri izađu iz vlade, sekretari postaju ministri i imat ćemo sedam Bošnjaka, četiri Hrvata i jednog Srbina i sve odluke koje ta vlada donese će se moći srušiti.

Evidentno je da je SDA svojim servilnim odnosom spram zahtjeva Dragana Čovića i HDZ BiH tokom ovoga mandata sebe dovela u situaciju da maksimalni koalicioni kapacitet sroza na takav nivo, da se u Federaciji BiH na nivou donošenja strateških odluka više ni za šta ne pita.

Ipak, ovakvo stanje u Federaciji maksimalno odgovara koalicionom trojcu SDA – SBB – HDZ , jer njihovi kadrovi osim, eventualno nekoliko ministara u Vladi Federacije pri i ovakvom scenariju ostaju na funkcijama sve do izbora.

A neusvajanje Budžeta za 2018. godinu je samo dobar ustavni osnov HDZ -u da preko predsjednika Federacije raspusti Parlament Federacije BiH, ali samo ako se ukaže opasnost od koje se najviše plaše, a to je da Prijedlog Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije BiH Zakona o izbornim jedinicama i dodjeli mandata u FBiH bude usvojen u najskorije vrijeme.

Zato, zaista apsurdno i tragikomično izgledaju u ova dva tri dana „pompezno održane“ stranačke konferencije za medije, na kojima su, uz već poznate kulise poslušnika iza “velikih vođa” izrečene nove laži, obećanja i naravno, krivica za sve neuspjehe i dno na koje je ova vlast dovela sve građane ove zemlje – prebacivana je na “one druge””.

 

NV / NAP

Na vrh