DF traži vanrednu sjednicu PFBiH zbog nezakonitih zapošljavanja u javna preduzeća

14. Mar 2017. | 13:29 | NV
parlament fbih1(6)

Na inicijativu zastupnika Demokratske fronte i podrške dovoljnog broja zastupnika, od rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zatraženo je sazivanje vanredne sjednice na temu “Nezakonita zapošljavanja u javnim preduzećima u FBiH”.

“Ovaj proces stranačko-rođačko-mafijaškog „uhljebljavanja“ u javnim institucijama traje predugo, a najnovija dešavanja upozoravaju da se takvoj praksi mora što prije stati  u kraj.

Kroz nedavno podizanje optužnice od strane Tužilaštva Kantona Sarajevo za inkriminisano djelo nezakonitog zapošljavanja u državnim preduzećima mogli smo saznati da su u te radnje bili involvirani i pojedini zastupnici ovoga Doma, što još više argumentira naš zahtjev za hitnom sjednicom. To su dva poslanika u PD Parlamenta FBiH, Amir Zukić i Mirsad Kukić, kao i poslanik u PD Parlamenta BIH, Asim Sarajlić.

Ne jednom smo govorili i upozoravali da je način upravljanja, kadroviranja  i zapošljavanja po stranačko-rodbinskom i korupcionaškom modelu put u propast domaće javne privrede.

Jedan od ključnih zaključaka na kojima će Klub zastupnika DF-a tražiti da se izjasni Parlament FBiH je što hitnije donošenje federalnog zakonskog okvira  s  ciljem uklanjanja svih elemenata višegodišnje prisutne politizacije  i kriminalizacije u modelu upravljanja javnim sektorom i državnim preduzećima”, kažu iz DF-a.

 

NV / nap.ba

Na vrh