Dijamant prodan za 22,1 miliona dolara

Najveća zvijezda aukcije dragog kamenja održane u utorak u New Yorku, savršeni 100-karatni dijamant, postigao je cijenu od vrtoglavih 22,1 miliona dolara, objavili su iz aukcijske kuće Sotheby

22. Apr 2015. | 10:31 | A.D
39675

Dijamant je iskopan u Južnoj Africi, a prije početka aukcije procijenjeno je da će postići cijenu između 19 i 25 miliona dolara. Novim vlasnikom postao je anonimni kupac koji u aukciji sudjelovao putem telefona.

Prema riječima voditelja Sothebyjevog odjela za dragulje Garyja Schulera, ovaj dijamant predstavlja definiciju savršenstva.

“Njegova je boja bjelija od bijele i nema nikakvih unutarnjih nepravilnosti. Toliko je proziran da ga je moguće jedino usporediti s bazenom vode”, objasnio je Schuler.

Kamen je prije obrade imao više od 200 karata, a njegov je nalaznik više od godinu dana posvetio rezanju i poliranju kako bi kamenu dao prekrasan oblik. Unatoč svom savršenstvu, dijamant ni izbliza nije uspio dostići rekordere po postignutoj cijeni. Prije dvije godine na aukciji u Hong Kongu bijeli dijamant od 118,28 karata prodan je za 30,6 miliona dolara, dok je apsolutni rekorder savršeni ružičasti dijamant, nazvan “Ružičasta zvijezda”, koji je 2013. u Ženevi postigao cijenu od 83,02 miliona dolara.

(Agencija FENA)

Oznake:

Na vrh