Direktor IFIMES-a: Problemi na Kosovu su posljedica dogovora Vučića i Tačija

27. Mar 2018. | 15:49 | NV
djuric

Hapšenje i protjerivanje direktora srbijanske kancelarije za Kosovo Marka Đurića dio je režije Vučića i Tačija, smatra to direktor  Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović.

Đurić je protjeran sa Kosovske Mitrovice, nakon što su kosovske vlasti objavile da nema dozvolu za boravak. Đurić je novinarima u Beogradu rekao da su ga tukli, a kosovsku policiju je nazvao terorističkom bandom. Rekao je da se spasio zahvaljujući “jednom pozivu iz Beograda”, ali nije otkrio detalje.

“Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić mora skrenuti pažnju sa brojnih problema, jer su njegovi uspjesi uglavnom retorički”, kaže Bećirović u komentaru za novinsku agenciju Patria.

Direktor IFIMES-a podsjeća da su Vučić i predsjednik Kosova Hašim Tači u posljednje vrijeme prešli u direktne kontakte te dodaje da to predstavlja opasnost za region.

Bivši ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić također je nedavno upozorio na tajne susrete između Vučića i Tačija.

“Tači će imati prijevremene izbore, a njegova Demokratska stranka stoji loše zbog ratifikacije demarkacije sa Crnom Gorom, a Srpska lista sa kojom ima većinu se povlači”, kaže Bećirović.

Direktor IFIMES-a smatra da su Vučić i Tači simbol kriminalizacije politike i politizacije kriminala. Ističe da se njemačka kancelarka Angela Merkel mora distancirati od Vučića, “u protivnom će preuzeti odgovornost za destabilizaciju Balkana.”

Prema njegovom mišljenju cilj Vučića i Dačića je dio Kosova pripojiti Srbiji i na taj način prekrajati granice, piše Patria.

Jedan od vođa “Srbske časti” Bojan Stojković poručio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da “na raspolaganju ima sve srpske dobrovoljce koji su spremni život da daju za Kosovo i Metohiju”.

Na društvenim mrežama pojavile se se informacije o tome kako su neki srbijanski mediji vijest o hapšanju Đurića objavili prije nego je on zaista i uhapšen u Kosovskoj Mitrovici.

 

NV / NAP

Na vrh