Direktor IFIMES-a: Vučić provocira pred posjetu Sarajevu, a BiH za Plenkovića nije država

6. Sep 2017. | 11:44 | NV
»SLOVENIJA PO 13. JULIJU 2014?« v ponedeljek, 7. julija 2014, ob 14. uri, v hotelu »Lev«, 13. nadstropje, dvorana »Grad«, Vošnjakova 1, Ljubljana. Predčasne volitve v Sloveniji bodo 13. julija 2014. Kakšna bo Slovenija po volitvah in kako najti odgovore na aktualna gospodarska, politična in družbena vprašanja? Kakšne rešitve ponujajo politične stranke in kako vidijo Slovenijo? O teh in še drugih vprašanjih bodo na okrogli mizi spregovorili: ● dr. Miro Cerar, predsednik Stranke Mira Cerarja (SMC) ● Ljudmila Novak, predsednica Nove Slovenije-krščanski demokrati (NSi) ● Franc Bogovič, predsednik Slovenske ljudske stranke (SLS) Okrogla miza bo v slovenskem jeziku, pogovor z udeleženci bo vodil mag. Zijad Bećirović.

Nakon što hrvatski premijer Andrej Plenković danas napusti Bosnu i Hercegovinu, već sutra u Sarajevo stiže srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Doc. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane smatra da ni jedan ni drugi Bosni i Hercegovini ne donose ništa dobro.

„Plenković je pokazao da ne poštuje Bosnu i Hercegovinu kao državu, Vučić provocira pred dolazak u Sarajevo, a ništa bolja nije ni politika koju vodi hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čiji je dolazak u Sarajevo također najavljen“, kaže Bećirović u intervjuu za agenciju Patria.

 

Hrvatski premijer je u samo nekoliko dana razmaka dva puta posjetio BiH. Posjetio je općine sa hrvatskim stanovništvom; Žepče, Orašje, Široki, Livno, Mostar… U Tuzli se nije sastao sa SDP-ovim gradonačelnikom Imamovićem, ali jeste sa ostalim, HDZ-ovi načelnicima. Također, domaćin Plenkoviću je Čović, a ne bh. premijer Zvizdić. Šta može biti motiv Plenkovićeve posjete? Govori se da razlog posjete može biti i kreiranje atmosfere pred novembarsko čitanje haške presude u slučaju Prlić i ostali?

BEĆIROVIĆ: Volio bih da je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio entitet Republiku Srpsku, manji bosanskohercegovački entitet, da vidi kako žive oni koji nisu Srbi, odnosno kako tamo žive Hrvati. Možda i posjeti Republiku Srpsku, ali je napravio očigledno pogrešan izbor prioriteta posjeta.

Možda je Plenkovićev prioritet da u Federaciji BiH posjećuje samo Hrvate svojevrstan pokazatelj da visoki dužnosnici Hrvatske posjećuje Hrvate u BiH samo tamo gdje Hrvati nisu etnički očišćeni u toku brutalne agresije na BiH. Možda će pred izricanje presude Ratku Mladiću obilaziti područje Posavine i Bosanske Krajine, sada teritoriju u  RS, gdje su Hrvati „do nule“ pobijeni i etnički očišćeni od Karadžićeve i Mladićeve vojske.

Šta god da je pozadina posjete Plenkovića, ona je diplomatski neprofesionalna i ne doprinosi razrješenju nagomilanih problema u BiH. Ne sastajući se sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem je pokazao da BiH za njega nije država nego neki provizorij koji ima obrise hrvatskog u kojem može raditi šta god i gdje hoće. Njegova posjeta podsjeća na neke procese u životinjskom svijetu, kada jedinke instinktivno obilježavaju svoju teritoriju i daju do znanja da te teritorije nekome pripadaju.

Plenkovića treba posjetiti da je teritorija koju posjećuje, teritorija suverene države  Bosne i Hercegovine, koju je njegova država priznala i to će tako i ostati bez obzira na politiku koja je sada poprilično neprijateljski raspoložena prema BiH, a dolazi iz Hrvatske.

Plenković se koristi jeftinim populizmom donoseći u BiH nekoliko miliona kuna za Hrvate u BiH, neku vrstu milostinje.

O izbjegavanju susreta sa načelnicima općina u BiH, koji nisu Hrvati govori o njegovoj političkoj kulturi i očitom odstupanju između izgovorenih riječi i njegovih djela.

U posljednje vrijeme se uveliko govori o knjizi Miroslava Tuđmana posvećenu BiH i ratnim događanjima. Iz same knjige se može shvatiti da su se ključni ljudi hrvatskog državnog vrha tokom rata u BiH više bavili Bosnom i Hercegovinom nego samom Hrvatskom i zbog toga je zabrinutost zbog izricanja pravosnažne presude ICTY u slučaju Jadranko Prlić i ostali potpuno opravdana. I Plenković nastavlja tu tradiciju da se više bavi BiH nego Hrvatskom, koja je pred bankrotom i nagomilanim brojnim unutarnjim i vanjskim problemima. Plenković ukoliko se ne oslobodi negativnog utjecaja tzv. generalskog lobija, političko-obavještajnog podzemlja i retrogradnog jednog dijela Rimokatoličke crkve otići će na smetlište povijesti umjesto da bude moderan političar, koji bi mogao pokrenuti pozitivne procese ne samo u Hrvatskoj nego i u regionu.

 

Istovremeno, sve je u znaku posjete Vučića Sarajevu. Šta se može očekivati od te posjete? Vučić je prije nekoliko dana najavio potpisivanje Deklaracije između Srbije i RS. Deklaracija je izuzetno negativna po BiH. Šta Vučić u Sarajevu može reći a da smiri probosanske strane?

BEĆIROVIĆ: Vučić može reći isto kao i Slobodan Milošević da priznaje  državu  BiH, državu  naroda koji trebaju da se dogovore. A to kada će se dogovoriti i kako, to nikoga ne interesira, osim one koji takvim rečenicama unose zabunu.

S jedne strane priznajete BiH, a s druge podržavate vlasti entiteta Republika Srpska na razvaljivanju BiH. Radi se o politici dvostrukih standarda, koja je davno detektirana, dokazana i osuđena pred Međunarodnim Tribunalom u Haagu (ICTY), ne samo kada je u pitanju politika Srbije, nego i Hrvatske. Takva politika vraća region na početak, u predvečerje sukoba. Zato Vučić nije nikakav reformator i namjerno je sinoć u intervjuu na nekoj srbijanskoj TV rekao da je dao garancije za Ratka Mladića za puštanje na privremenu slobodu da bi unio tenzije, a možda i haos pred svoju posjetu Sarajevu, a slično je uradio pred posjetu Srebrenici jula 2015. godine kada je nekoliko dana prije rekao da je dogovorio sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da se zaustavi donošenje Rezolucije Vijeća sigurnosti UN o Srebrenici. Tada mu je trebalo otkazati gostoprimstvo u Srebrenici.

Ratko Mladić je optužen za opsadu Sarajeva kroz zločinački poduhvat. Toliko o posjeti Vučića Sarajevu, koja je nevažna i nepotrebna.

A što se tiče najavljene Deklaracije o zaštiti Srba i očuvanju srpskog naroda jasno je da se radi o dokumentu, koji treba i službeno da legalizira i legitimira uplitanje Srbije u susjedne države gdje žive Srbi. Prve na udaru će biti Crna Gora i Makedonija. Deklaracija je zvanično opravdanje u miješanje u unutrašnja pitanja susjednih država i djelomično će zamijeniti memorandum SANU, a u nekim segmentima će ga nadograditi.

 

Najavljuje se i posjeta hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović Bosni i Hercegovini. Šta Grabar-Kitarović može poručiti u Sarajevu, nakon što mjesecima širi sliku u svijetu da je BiH leglo terorista?

BEĆIROVIĆ: Slična situacija je i sa predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović. Po svemu podsjeća na Vučića kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, samo se radi o drugačijem stilu i manirima. I za nju važi isto kao i za Plenkovića. Neka ode posjetiti Hrvate u Republici Srpskoj.

Kod Grabar-Kitarović zabrinjava činjenica da je prije nego što je postala predsjednica Republike Hrvatske obnašala funkciju pomoćnice generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomaciju. Jednostavno ne mogu povjerovati da je osoba sa tako rigidnim nazadnjačkim stavovima, koji nas vraćaju u mračnu, u ratnu prošlost bila ključna za promociju NATO-a. Možda je ona u svemu ipak sistemska greška.

 

Dragan Čović najavljuje trilateralni sastanak Sarajevo – Zagreb – Beograd. Može li doći do tog sastanka, i šta on može donijeti?

BEĆIROVIĆ: Gubljenje vremena. Zamazivanje očiju, samo ne znamo kome. Možda Amerikancima ili Njemačkoj. Bez iskrene namjere Beograda i Zagreba i eksponenata njihovih politika u BiH, sve je gubljenje vremena, a toga nema. Ne vidim tu ničega bitnog. Inače Dragan Čović je promicatelj europskih vrijednosti i to onih negativnih kao što su šovinizam, nacionalizam, kleronacionalizam i novodobni fašizam.

 

NV / NAP

Na vrh