Djeca koja na svijet dođu carskim rezom podložnija debljanju

Istraživanje je pokazalo da su djeca rođena carskim rezom podložnija debljanju i diabetesu. Pored toga podložnija su astmi i raznoraznim alergijskim reakcijama

26. Jan 2014. | 21:15 | Dino Zoletić
18026

Djeca koja na svijest dođu na netradicionalan način, navode istraživači, imaju nedovoljno razvijen imunitet tako da su podložnija određenim bolestima i uticajima vanjskog svijeta. Rezultati su pokazali da carski rez treba izbjegavati kad god je to moguće.

Dr.Jianmeng Liu rekao je kako razlike nisu ogromne, ali da ih ne smijemo zanemarivati:“Potencijalna šteta za organizam od carskog reza je definitivno debljanje i pretjerana gojaznost. To ne treba biti zanemareno iako je uticaj malen, pogotovo po rođenju“.

Neka prethodna istraživanja su povezala povećan rizik od astme, diabetesa i alergija sa carskim rezom. Istraživački tim je ovo zaključio na osnovu uzorka od 200.000 ljudi. Ljudi su bili za 33% podložniji navedenim bolestima ukoliko na svijet nisu došli prirodnim porodom.

U Sjedinjenim Američkim Državama carski rez je poprilično popularan, pa tako svako četvrto dijete u toj zemlji na svijet dođe tim putem. Doktor Liu je izjavio kako mu nije jasno zbog čega je to postala praksa, čak i kada nema potrebe za tim načinom poroda: “Ako nema potrebe za takvim zahvatom ne treba ga ni vršiti. Samo kada je to neophodno za zdravlje bebe i majke ono je korisno i samo tada ga treba obaviti“.

Oznake: > >

Na vrh